Principalele cauze ale penelor de curent inregistrate in ultima perioada in Bucuresti sunt agentii economici care executa lucrari fara autorizatie si starea tehnica precara a retelelor de distributie, potrivit conducerii Electrica Muntenia Sud (EMS).
"Una dintre cauze o constituie interventia societatilor de constructii montaj asupra retelelor societatii noastre, prin executarea de lucrari fara respectarea legislatiei in vigoare", se arata intr-un comunicat al EMS. Anul trecut au avut loc aproape 150 de avarii, provocate de agenti economici din cauza unor lucrari neautorizate, dintre care 5 la instalatiile de 110 kV, cu consecinte foarte grave, produse de Apa Nova, Elgaz Telecom, Terma, Interconstruct, precizeaza comunicatul.
O alta cauza care a condus la intreruperi in alimentarea cu energie a fost si starea tehnica a unei parti din instalatiile Electrica Muntenia Sud, pentru care este necesara reabilitarea si retehnologizarea. In ultimii ani, programele de investitii au inregistrat cresteri valorice de 30-40%, ajungand in 2006 la 1.300 de miliarde de lei, suma record pentru ultimii 16 ani. Gradul de continuitate in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor EMS depaseste 99%, in conditiile in care exista si intreruperi inevitabile intr-o retea complexa si cu volum mare, de peste 36.000 kilometri, situatie similara cu toate sistemele de distributie din lume.
Pe de alta parte, reprezentantii EMS spun si ca "nu este normal ca un director de spital sa indice ca vinovat Electrica, atata timp cat detine in depozitul spitalului, de un an de zile, sursa proprie, respectiv grup electrogen". (G.M.)