Grupul Dixie Chicks a cistigat duminica cinci Premii Grammy, printre care si Cea mai buna piesa a anului. Ceremonia din Los Angeles i-a mai cadorisit pe Mary J. Blige sau Red Hot Chili Peppers si i-a mai urcat pe scena, la 20 de ani de la despartire, pe The Police.

Trioul feminin country Dixie Chicks a cistigat la toate cele cinci categorii la care a fost nominalizat: Cel mai bun album, Cea mai buna inregistrare, Cea mai buna piesa („Not Ready To Make Nice"), Cel mai bun album country si Cea mai buna reprezentatie a unui grup country. Recunoscuta pentru criticile aduse presedintelui George W. Bush, in melodiile ei, dar si in discursurile de pe scena, dupa cum noteaza AFP, Dixie Chicks e o trupa despre care piata romaneasca nu stie mai nimic. „E mai mult sau mai putin un country, bate undeva inspre ceea ce cinta Sheryl Crow. E, din pacate, o muzica ce intra greu pe radiourile romanesti", se resemneaza Ion Radu, directorul casei de discuri A&A Records.

Rock cu trecere

Cu o colectie buna in acest an se poate lauda si trupa Red Hot Chili Peppers, care a adunat patru Grammy, printre care Cea mai buna piesa rock („Dani California"), si Cel mai bun album rock („Stadium Arcadium"). Mary J. Blige, desi nominalizata la opt categorii, a primit, in schimb, doar doua premii: Cea mai buna piesa R&B si Cel mai bun album R&B, pentru „Be Without You", respectiv „The Breakthrough".

Romanii nu gusta Grammy-urile

Ultra difuzat la radiourile romanesti, James Blunt a fost nominalizat si el la cinci categorii, dar nu a cistigat nimic, spre deosebire de Carrie Underwood, care a primit premiul pentru Cel mai bun debut. Bob Dylan a reusit, in fine, sa-i invinga, la categoria Cea mai buna reprezentatie rock solo, pe Tom Petty si Neil Young. „Radiourile romanesti merg pe un stil putin latino si sint in mare goana dupa audienta. Nu exista un post national care sa se incumete la a difuza genul adult contemporary. Statiile in stare sa transforme o piesa intr-un hit in Romania sint putine: Kiss, Radio 21 si Pro FM", explica Ion Radu penuria artistilor „de Grammy" din playlisturile radiourilor autohtone.

Cu bune si rele

„Ma bucur pentru Red Hot Chili Peppers si pentru Bob Dylan, super faini, in afara oricarei concurente, pentru Wolfmother si Slayer. Dintre premiati ma enerveaza Justin Timberlake si nu-mi place deloc Christina Aguilera", puncteaza Mihail Vakulovski, redactor al revistei „Sunete".

Ponturi autohtone

Din lista de premianti, Cristian Chirculescu, director muzical la City FM, ne recomanda si el albumul „Woman" al australienilor de la Wolfmother, cistigator la categoria Cea mai buna interpretare hard rock si consi-derat de Kirk „debutul anului". „La fel de interesant este si «Stadium Arcadium» de la Red Hot Chili Peppers, pentru care romanii de abia asteapta sa ajunga la concertul din vara asta de la Paris. «Modern Times» al lui Bob Dylan e si el un album bun, chiar daca lumea nu mai apleaca foarte mult urechea la un artist de 70 de ani", adauga Chirculescu.

The Police revine dupa 20 de ani

Cea de-a 49-a editie a Premiilor Grammy a debutat cu interpretarea live a celebrei „Roxanne" semnata The Police, trupa reunita dupa mai bine de 20 de ani de la despartire. Aparitia inedita alimenteaza zvonul ca formatia ar planui un turneu si un album pentru a sarbatori cei 30 de ani de la infiintare. Printre cei care au mai sustinut recitaluri la ceremonie s-au numarat Christina Aguilera, Beyonce sau Gnarls Barkley, care a luat doua premii, inclusiv pentru Cel mai bun album alternativ.