Parchetul Federal al Belgiei nu va declansa urmarirea penala impotriva Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT) inchizand dosarul care a fost deschis impotriva acestei firme, informeaza cotidianul belgian Le Soir. Din v
Parchetul Federal al Belgiei nu va declansa urmarirea penala impotriva Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT) inchizand dosarul care a fost deschis impotriva acestei firme, informeaza cotidianul belgian Le Soir. Din vara anului trecut SWIFT se afla in centrul unui scandal care implica Statele Unite si Uniunea Europeana.
In iunie 2006, New York Post a anuntat ca CIA s-a folosit in cadrul luptei antiteroriste de informatii financiare confidentiale furnizate de compania SWIFT situata in Belgia - ceea ce a starnit o apriga dezbatere in Uniunea Europeana cu privire la protectia datelor personale.
SWIFT are rol de intermediar pentru majoritatea tranzactiilor financiare mondiale. Societatea nu administreaza direct transferurile, ci informatiile cu privire la aceste tranzactii pentru 7800 de institutii financiare din lume, in principal banci, situate in 206 tari.
Parchetul belgian a mai declansat anul trecut o investigatie in cazul SWIFT in cadrul careia a concluzionat ca societatea cu sediul al Bruxelles a facut tot ce a putut pentru a respecta legislatia belgiana, europeana si americana, insa "o gaura neagra din punct de vedere legislativ" i-a permis sa transfere informatiile, informeaza Associated Press.
Parlamentul European cere socoteala Washingtonului
Membrii Parlamentului European au cerut Statelor Unite la inceputul acestei luni sa ofere detalii despre modul in care utilizeaza informatiile personale despre cetateni europeni. Eurodeputatii vor sa verifice cate dintre informatiile personale despre pasagerii curselor aeriene sau despre tranzactiile bancare ale unor cetateni europeni au ajuns in baza de date a Statelor Unite. Americanii sustin ca datele despre tranzactiile bancare internationale si despre pasagerii curselor aeriene sunt esentiale in combaterea terorismului. Uniunea Europeana si-a exprimat preocuparea ca informatii confidentiale despre cetateni europeni au ajuns la autoritatile din Statele Unite. Eurodeputatii vor sa verifice daca alte cereri, adresate de Statele Unite unor companii de telefonie mobila, au ajuns si pe masa Comisiei Europene. Executivul comunitar a cerut deja Washingtonului sa confirme daca sistemul antiterorist american a folosit date ale unor cetateni europeni.
Disputa europeana
Peter Hustinx, presedintele Autoritatii Europene pentru Protectia Datelor (EDPS), a declarat la inceputul acestei luni ca Banca Centrala Europeana (ECB) ar trebui sa depuna eforturi mai mari pentru a preveni transferul ilegal de informatii prin intermediul SWIFT. Intr-un raport inaintat Parlamentului European Peter Hustinx afirma ca: "la fel ca orice alta banca, ECB nu poate sa se eschiveze de responsabilitate in cazul SWIFT, caz care a incalcat increderea si viata privata a milioane de oameni".
Presedintele ECB, Jean Claude Trichet a declarat in fata Parlamentului European la sfarsitul lunii ianuarie ca ECB stia de transferurile de informatii catre Washington prin intermediul SWIFT, insa nu a putut face nimic pentru a le impiedica deoarece ECB nu are atributii in aceasta directie. Presedintele ECB a precizat ca solicitarile lui Peter Hustinx "in cadrul supravegherii exercitate de ECB nu sunt conforme cu responsabilitatile legale". Presedintele ECB a solicitat autoritatilor europene sa colaboreze cu autoritatile SUA pentru a rezolva aceasta scapare din punct de vedere legal.
Negocieri UE-SUA
Guvernul belgian a afirmat la sfarsitul anului trecut ca negocierile dintre Uniunea Europeana si Statele Unite vor fi necesare pentru crearea unor reglementari comune privind protectia datelor in tranzactiile bancare, transmite Reuters. Belgia s-a situat in centrul unei controverse dupa ce mass-media a relevat faptul ca Departamentul american al Trezoreriei a utilizat ilegal informatiile SWIFT, cu sediul la Bruxelles, in cautarea de probe privind activitati teroriste. Actiunea Washingtonului a starnit temeri privind incalcarea legislatiei europene in domeniul protectiei informatiei si faptul ca documentele bancare ar putea fi utilizate pentru spionaj industrial si financiar impotriva companiilor europene. "Un conflict legal (intre cele doua jurisdictii) a izbucnit si trebuie rezolvat prin intermediul unui dialog amanuntit cu Statele Unite", a afirmat premierul belgian Guy Verhofstadt (foto). Verhofstadt a notat ca executivul belgian nu va lua masuri impotriva SWIFT si nici nu ii va cere sa nu mai dea curs cererilor autoritatilor americane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.