O echipa de cercetatori pune in miscare primul studiu detaliat asupra Marelui Zid Chinezesc. Miza: cit de lunga este in fapt baricada antica din tara asiatica.

Alaturi de estimarea lungimii exacte pe care serpuieste Marele Zid Chinezesc, studiul, intins pe o perioada de patru ani si care debuteaza in mai, va mai stabili cu exactitate care este ruta monstrului arhitectural. Echipa de cercetatori va elimina si semnele de intrebare referitoare la starea actuala a fortificatiei care proteja frontiera nordica a Imperiului Chinez, anunta BBC, citind agentia de stiri Xinhua. Zidul, care este totodata cea mai mare constructie realizata de om, are o lungime estimata la peste 5.000 de kilometri.

Mobilizare nationala

Studiul va fi elaborat de catre Administratia de Stat a Patrimoniului Cultural din China, precum si de Biroul National de Cartografie in 13 provincii, regiuni si municipalitati, detaliaza agentia de stiri nationala. Arheologii chinezi au facut lobby constant pentru realizarea studiului, in dorinta de a oferi elevilor o intelegere cit mai buna a celebrei constructii antice.

Cunoscut chinezilor ca si ĄZidul lung de 10.000 de li", Marele Zid reprezinta, in fapt, o serie de pereti si fortificatii din pamint, a caror constructie a inceput in secolul V inainte de Hristos, si a fost mentionat pentru prima data in timpul lui Qin Shi Huang, in jurul anului 220 inainte de Hristos. Constructia face parte din patrimoniul mondial Unesco inca din 1987.