„Anticonstitutional si ilegal" este, in opinia presedintelui Traian Basescu, referendumul pentru autonomie teritoriala care are loc in aceste zile in judetele Mures, Covasna si Harghita.

Aprecierea a fost facuta de seful statului roman avindu-l alaturi pe omologul sau ungar, Laszlo Solyom, aflat in vizita de stat in tara noastra. De altfel, problema minoritatilor a constituit un subiect delicat al convorbirilor oficiale de la Palatul Cotroceni, care au depasit cu mult timpul alocat in mod curent.

Discutii destul de tensionate

Discutiile au fost chiar tensionate, la un moment dat, relateaza surse participante, cind a venit vorba despre respectarea dreptului minoritatii romane din Ungaria, care nici acum nu este reprezentata in parlamentul de la Budapesta. Chiar daca stie ca organizatorii referendumului „afirma ca ar fi o masura de testare a dorintelor populatiei", presedintele a amenintat: „Pot sa va spun ca atita timp cit va ramine doar o testare se poate considera ca e ceea ce se afirma. Dar cind cei care azi fac teste - nu intelegem foarte bine ce testeaza domniile lor cu rabdarea statului roman - vor incerca sa valorifice rezultatele acestui asa-zis test, asa-zis referendum, ilegal, statul roman va aplica fara ezitare Constitutia si legile Romaniei". Seful statului a adaugat ca „responsabilitatea le va apartine celor care in momentul de fata realizeaza un act neconstitutional pe teritoriul unui stat national, unitar si indivizibil. Si nu uitati un lucru foarte important: un stat suveran!".

Laszlo Solyom raspunde diplomatic

In ceea ce-l priveste pe seful statului ungar, chiar daca vede posibila autoguvernarea minoritatii maghiare la orice nivel, da asigurari ca „nu se poate amesteca in treburile interne ale unui stat suveran". „Cu toate acestea, a subliniat Laszlo Solyom, este posibila o asociere a autoguvernarilor locale. Este posibila si o solutie organizatorica dincolo de aceasta varianta". Intr-o formulare care nu lasa, totusi, loc unor cit de mici interpretari, liderul de la Budapesta a spus: „Si Ungaria, si eu, personal, sprijinim initiativele care se desfasoara in cadrul Constitutiei".

Problema Fundatiei Gojdu a ramas nelamurita Cei doi presedinti au abordat si spinoasa problema a Fundatiei Gojdu. In opinia lui Basescu, „deschiderea acestui subiect a fost necesara din punctul de vedere al partii romane, pentru ca acordul nu a fost ratificat de Parlamentul roman". In urma cu un an, proiectul Gojdu nu a intrunit majoritatea de voturi, in plenul Camerei Deputatilor, pentru a fi aprobat. In baza acordului din octombrie 2005 dintre cele doua guverne, Fundatia publica Gojdu trebuia sa fie infiintata la Budapesta si subventionata de acestea. Domeniile Gojdu au aparut dupa ce Emanuil Gojdu, avocat si om politic in Imperiul Austro-Ungar, a stabilit prin testament ca o mare parte a averii sale sa fie administrata de o fundatie, care sa ii poarte numele dupa moarte. Ungaria comunista a nationalizat in 1952 imobilele din Budapesta aflate in patrimoniul fundatiei, inclusiv Curtile Gojdu. Dupa 1990, Budapesta nu a retrocedat, decit cu infime exceptii, bunurile nationalizate, Curtile Gojdu fiind vindute catre o companie israeliana.