Consiliul National al Secuilor ii testeaza pe maghiarii din Covasna, Harghita si Mures in privinta autonomiei Tinutului Secuiesc. Referendumul neoficial pentru autonomie a inceput sambata si se va intinde pe parcursul a cateva saptamani, urmand sa
Consiliul National al Secuilor ii testeaza pe maghiarii din Covasna, Harghita si Mures in privinta autonomiei Tinutului Secuiesc. Referendumul neoficial pentru autonomie a inceput sambata si se va intinde pe parcursul a cateva saptamani, urmand sa se incheie in jurul datei de 15 martie. Autoritatile locale au declarat ca nu sunt de acord cu acest referendum, insa au aratat ca nici nu poate fi suspendat pentru ca nu are valoare juridica.
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca sustine autonomia, dar pe cai mai putin radicale, in speta, dialog in Parlament. De cealalta parte, liderul PD Emil Boc le-a atras atentia reprezentantilor CNS sa nu se joace cu focul pentru ca demersul lor este la limita legalitatii. Primele rezultate estimative ale votului, care arata ca in unele zone peste 99% din locuitori accepta demersul, ridica insa semne de intrebare cu privire la posibilitatea ca reprezentantii CNS sa-i evite pe romani si sa-i chestioneze doar pe maghiari.
"Igen Szekelyfoldert"
"Dvs ca locuitor al localitatii ... doriti ca Tinutul Secuiesc sa primeasca statut autonom si aceasta localitate sa faca parte integranta din acest tinut?" Aceasta este intrebarea la care locuitorii judetelor Covasna, Harghita si Mures sunt pusi sa raspunda in cadrul referendumului organizat de liderii CNS. Votul a inceput sambata, in sapte localitati rurale din judetul Covasna. Organizatorii, Consiliul Secuiesc - Scaunul Sfantu Gheorghe, au anuntat ca vor ca, pana pe 15 februarie, sa testeze optiunile oamenilor din cele 42 de sate, urmand ca in perioada 15-25 februarie sa il organizeze in municipiul Sfantu Gheorghe. Oamenii au fost informati cu privire la referendum prin sute de afise bilingve, in limbile romana si maghiara. Pe aceste afise este prezentata harta Tinutului Secuiesc, locul desfasurarii referendumului si se poate citi textul: "IGEN Szekelyfoldert" (DA pentru Tinutul Secuiesc) si "Hajra Sepsiszek" (Hai Scaunul Sfantu Gheorghe). In toate cele trei judete, votarea se desfasoara in sistem mixt, atat cu urna mobila, cat si la centrul fix amenajat in fiecare localitate, zilnic, intre orele 9:00-21:00. La referendumul intern pentru autonomia Tinutului Secuiesc, Liga Pro Europa (LPE) din Targu Mures a fost invitata ca observator din partea societatii civile.
Marko vrea autonomie, dar nu asa
Liderul UDMR Marko Bela este de acord cu autonomia teritoriala, dar nu aproba referendumul organizat de Consiliul National Secuiesc. Marko a explicat, la sfarsitul saptamanii, ca in Romania Legea referendumului nu permite un astfel de referendum, organizat de autoritatile locale sau alte organisme privind autonomia teritoriala, astfel ca nu exista cadrul legal pentru a organzia o astfel de actiune. "Militam pentru autonomie teritoriala, dar acest lucru trebuie realizat printr-un dialog, printr-o colaborare cu reprezentantii majoritatii, printr-un vot in Parlament, prin modificarea legilor, deci prin cai parlamentare si prin instrumente politice. Ceea ce nu e usor, dar aceasta este optiunea noastra", a mai spus Marko.
PD: "CNS se joaca cu focul"
Pe de alta parte, liderul democratilor, Emil Boc, le-a atras atentia reprezentantilor CNS ca organizarea referendumurilor privind autonomia Tinutului Secuiesc este "la limita Constitutiei si a legalitatii". "Atragem atentia celor din Consiliul National Secuiesc sa nu se joace cu focul", a spus Boc, citat de Mediafax. La randul lor, pesedistii au aratat ieri ca demersul CNS de a face un referendum privind autonomia pe criterii etnice este "neconstitutional si nelegal". Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a anuntat, de altfel, ca partidul sau asteapta ca Traian Basescu sa ia o pozitie pe aceasta tema in cuvantarea de maine din Parlament.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.