Daca nu s-au reciclat 70% din anvelopele produse sau importate, agentii economici platesc o taxa de un leu pe fiecare kilogram nereciclat.

Producatorii si importatorii de anvelope care nu au reciclat anul trecut echivalentul a 70%
Daca nu s-au reciclat 70% din anvelopele produse sau importate, agentii economici platesc o taxa de un leu pe fiecare kilogram nereciclat.

Producatorii si importatorii de anvelope care nu au reciclat anul trecut echivalentul a 70% din cantitatea de anvelope produsa sau importata sint obligati sa plateasca, dupa 15 martie, la Fondul pentru mediu, o taxa de un leu/kg pentru diferenta dintre cantitatea ce trebuie reciclata si cea care a fost reciclata. Producatorii si importatorii de anvelope au obligatia de a recicla, anual, echivalentul unui anumit procent din cantitatea de anvelope produsa sau importata. Astfel, pentru anul 2005, cota de reciclare a fost de 60% si a crescut cu cite 10% in fiecare dintre anii urmatori. In cazul in care importatorii si producatorii de anvelope nu indeplinesc acest obiectiv stabilit prin hotarire de guvern, acestora le revine obligatia de a vira la Fondul pentru mediu o taxa de un leu pentru fiecare kilogram de anvelope nereciclate. Astfel, stabilirea cantitatii de anvelope pentru care trebuie platita taxa se face prin scaderea din cantitatea de anvelope produsa sau importata a cantitatii de anvelope reciclate. Pentru a nu plati aceasta taxa, persoanele juridice care introduc pe piata anvelope noi sau anvelope uzate destinate reutilizarii trebuie sa preia anvelopele uzate de acelasi tip de la cumparatorul final, care, teoretic, este obligat sa le predea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.