"Nu e presedintele cel care critica guvernul, nu e presedintele cel care il cheama la ordine si presedintele trebuie sa inteleaga acest lucru. Nu presedintele da dispozitie justitiei ce sa faca, ce dosare sa ia in discutie, pe cine eventual sa numeas
"Nu e presedintele cel care critica guvernul, nu e presedintele cel care il cheama la ordine si presedintele trebuie sa inteleaga acest lucru. Nu presedintele da dispozitie justitiei ce sa faca, ce dosare sa ia in discutie, pe cine eventual sa numeasca presedinte la CSM. Acestea sunt ingerinte. Sigur, poate facute intr-un mod mai subtil, dar care sunt, pentru anumiti oameni avizati, vizibile, si care nu sunt permise de Constitutia Romaniei", a sustinut primul-ministru. "Constitutia ii confera presedintelui nu un rol de jucator, ii confera un rol de arbitru, iar presedintele a facut din primul moment afirmatia, si nu doar afirmatia, ci a trecut la fapte, ca vrea sa fie un jucator in teren. Presedintele vrea sa fie si in executiv, in guvern, vrea sa controleze si justitia, sa-i dea si indicatii ce sa faca", a spus Calin Popescu-Tariceanu. Daca guvernul greseste, a exemplificat premierul, Parlamentul "este cel care il pune la punct", printr-o serie de de proceduri, precum motiunile, dezbaterile sau interpelarile parlamentare. Tariceanu a sustinut ca in Guvern, intre reprezentantii PNL si PD, a avut loc o colaborare "marcata de intelegere" atat timp cat nu a intervenit presedintele Traian Basescu. "De cate ori intervine in actiunea politica a PD presedintele, atunci, de fiecare data, se produce o tensiune, un conflict", a explicat Tariceanu.
Consultari cu partidele pe suspendare
Liderul liberal a subliniat ca a facut un apel pentru amanarea dezbaterii privind suspendarea presedintelui Basescu pentru ca prioritatea clasei politice trebuie sa fie, in perioada urmatoare, alegerile pentru Parlamentul European. Un al doilea motiv pentru acest apel, a afirmat Tariceanu, a fost dorinta mentinerii unei stabilitati politice care sa dea sansa Romaniei sa profite la maximum de aderarea la UE. Premierul Calin Popescu Tariceanu a adaugat ca se va intalni din nou, saptamana aceasta, cu partidele politice parlamentare pentru a discuta despre Strategia postaderare a Romaniei, dar si propunerea de amanare a procedurilor de suspendare a presedintelui. "Consultarile politice care vor avea loc saptamana viitoare vor fi inclusiv pe problema suspendarii versus alegeri europene", a spus Tariceanu, citat de Mediafax.
Guvernul nu se transforma ca o lamaie
Referindu-se la restructurarea Cabinetului, premierul a precizat ca formula Guvernului va corespunde noilor cerinte ale Romaniei de stat membru UE, cu modificari eventual la nivelul numarului de ministri delegati si al pozitiilor in Cabinet, nu si al ministerelor. La restructurare va fi, probabil, numit si noul ministru de Extrne. "Cineva nu trebuie sa isi imagineze ca, de maine, Guvernul se va putea transforma ca o lamaie care s-a zbarcit. Guvernul trebuie sa aiba o dimensiune care sa asigure gestiunea problemelor", a spus Tariceanu. Propunerea de restructurare a Guvernului va fi prezentata Parlamentului si va presupune un test al modului de functionare a majoritatii. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.