La Sibiu va avea loc, intre 4 si 9 septembrie, cel mai important eveniment crestin european al ultimilor zece ani. Este vorba despre organizarea celei de-a III-a Adunari Ecumenice Europene, prima de acest fel intr-o tara majoritar ortodoxa, unde sunt
La Sibiu va avea loc, intre 4 si 9 septembrie, cel mai important eveniment crestin european al ultimilor zece ani. Este vorba despre organizarea celei de-a III-a Adunari Ecumenice Europene, prima de acest fel intr-o tara majoritar ortodoxa, unde sunt asteptati sa vina intr-o intalnire istorica Papa Benedict al XVI-lea, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului si Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei si al intregii Rusii. Vor participa peste 2500 de delegati si peste 10.000 de oaspeti crestini din intreaga Europa. Tema celei de-a III-a Adunari Ecumenice Europene va fi "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru innoire si unitate in Europa".
Inalt Prea Sfintia Sa Lucian Streza, Mitropolitul Ardealului, ne-a oferit in exclusivitate amanunte despre cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana.
Prima editie a Adunarii Ecumenice Europene a avut loc la Basel, in Elvetia, intre 15-21 mai 1989, intr-un mediu preponderent protestant. Poate ca nu intamplator, pentru ca in Elvetia isi au sediul organizatoarele acestui eveniment: Conferinta Bisericilor Europene, cu sediul la Geneva, si Consiliul Conferintelor Episcopale Europene, cu sediul la Saint Gallen. Adunarea Ecumenica Europeana reprezinta Bisericile crestine traditionale din Europa. Partea catolica este reprezentata de Consiliul Conferintelor Episcopale Europene, in care sunt toate Conferintele Episcopale catolice ale tuturor tarilor europene. Din Conferinta Bisericilor Europene fac parte 125 de Biserici din Europa, intre care si Biserica Ortodoxa Romana, Bisericile Luterane din Romania si Bisericile Reformate din Romania.
La prima editie au participat 700 de delegati din intreaga Europa, iar tema Adunarii a fost "Pace si Justitie". Aceasta prima Adunare a fost, de altfel, prima intalnire a crestinilor din intreaga Europa dupa schisma de la 1054. Prin tema ei, "Pace si Justitie", Adunarea a constituit un impuls pentru crestinii din blocul comunist pentru ca acestia sa-si intensifice eforturile pentru dobandirea propriei paci si dreptati. Dupa numai cateva luni Zidul Berlinului cadea si cu ajutorul acestei Adunari.
A doua Adunare Ecumenica Europeana a avut loc la Graz, in Austria, intr-un mediu catolic, intre 23-29 iunie 1997, unde au participat 700 de delegati si aproape 10.000 de oaspeti crestini din intreaga Europa. Tema celei de-a doua Adunari a fost "Reconcilierea: harul lui Dumnezeu ca sursa a unei noi vieti". "In 1997, am participat si eu la Adunarea de la Graz ca episcop de Caransebes", ne-a marturisit IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
"La Sibiu nu va fi o simpla adunare, ci un proces in patru etape"
Intre 4 si 9 septembrie 2007, la Sibiu va avea loc cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana. Vor participa 2500 de delegati si peste 10.000 de oaspeti crestini veniti din toata Europa. Tema Adunarii va fi "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta pentru innoire si unitate in Europa". Aceasta a treia Adunare Ecumenica Europeana va sta in stransa legatura cu celelalte doua adunari anterioare, avand la baza documentul Charta Oecumenica, semnat la 22 aprilie 2001 la Strassbourg de catre Mitropolitul ortodox Jeremie din Franta, Presedintele de atunci al Conferintei Bisericilor Europene, si Cardinalul Miroslav Vlk, presedintele de atunci al Consiliului Conferintelor Episcopale Europene.
Cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu va fi deosebita de cele precedente, de la Basel si Graz, prin faptul ca ea "nu va fi o simpla adunare, ci un proces in patru etape". Etapele acestui proces se doresc a fi un pelerinaj simbolic cu scopul de a prezenta lumii diversitatea si bogatia traditiilor crestine europene.
Un milion de euro pentru organizare
Comitetul international de organizare a Adunarii Ecumenice Europene de la Geneva a ales Sibiul, si implicit Romania, ca loc de desfasurare a evenimentului pentru ca a urmarit ca a treia sa adunare sa fie realizata intr-un mediu majoritar ortodox.
Pana acum, precedentele Adunari avusesera loc in spatii majoritar protestante si catolice. S-ar fi putut alege Grecia sau Bulgaria, dar aceste tari nu au reprezentanti in Conferinta Bisericilor Europene, din care face parte, insa, Biserica Ortodoxa Romana. Bugetul comisiei internationale de organizare de la Geneva pentru Adunarea de la Sibiu este de un milion de euro, suma impartita frateste de Conferinta Bisericilor Europene si Consiliul Conferintelor Episcopale Europene.
IPS Laurentiu Streza crede ca vor veni in calitate de oaspeti la Sibiu atat Suveranul Pontif, cat si Patriarhul Rusiei, situatie ce ar deveni cu siguranta istorica. Aceasta credinta a Mitropolitului Ardealului este motivata si de faptul ca cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana se va incheia cu un mesaj spre unitate printr-un act final ce va fi semnat de catre seful fiecarei delegatii invitate, un act epocal in demersul miscarii ecumenice.
Comitetul international de organizare de la Geneva a realizat o pagina web, www.eea3.org (foto), si a ales un logo al evenimentului in urma unui concurs castigat de tanarul grafician italian Gabriele Riva din localitatea Belluno. El a ales sa reprezinte in logo, pe langa simbolistica crucii, culorile drapelului national al Romaniei! De precizat e faptul ca pana acum nici o autoritate sau organizatie din Romania nu a realizat o pagina web dedicata Adunarii Ecumenice Europene de la Sibiu. Pe langa banii internationali ce vor veni pentru organizarea Adunarii de la Sibiu, si autoritatile locale si centrale romane vor sustine, pana acum doar declarativ, financiar si logistic acest eveniment.
Cristian Radu, coordonatorul general al Programului Sibiu, Capitala Culturala Europeana, ne-a declarat ca Adunarea Ecumenica Europeana e trecuta oficial in planul de organizare pentru Sibiu-2007. Aceasta va insemna, in primul rand, un sprijin organizatoric in garduri de protectie, scene, echipamente de sunet si lumini, gratuitatea Pavilionului multifunctional etc.
Peste 10.000 de pelerini crestini
Tema celei de-a treia editii a Adunarii Ecumenice Europene a fost propusa de Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel (foto), membru in Comitetul Central al Conferintei Bisericilor Europene. Peste 10.000 de pelerini crestini si peste 2500 de delegati din Europa vor dialoga si comunica la Sibiu pe si despre tema propusa de IPS Daniel.
"Observam o evolutie in temele abordate de catre Adunarile Ecumenice Europene. Prima, Pace si Justitie, a fost o tema generala, tratata din punct de vedere teologic, dar o tema sociala. A doua, Reconcilierea: harul lui Dumnezeu ca sursa a unei noi vieti, s-a apropiat mai mult de dorinta de unitate, de reconcilere. A treia este o tema teologica, Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta spre innoire si unitate in Europa", ne-a spus IPS Laurentiu Streza.
Pe 5 septembrie 2006, Adunarea va debuta la Sibiu cu o rugaciune de deschidere, unde vor participa delegatiile tuturor bisericilor europene. Deschiderea va avea loc fie in Piata Mare a orasului, daca este timp frumos, fie in Pavilionul multifunctional oferit gratuit de catre Primaria Municipiului Sibiu si Asociatia Sibiu-2007. La Sibiu sunt asteptati peste 10.000 de crestini din toata Europa. Pana in acest moment, peste cinci sute de sibieni s-au oferit sa-i cazeze pe acesti pelerini crestini. "In mod sigur, se va lega o prietenie intre credinciosii nostri si cei de alte confesiuni. Si nu vor exista probleme legate de limba, pentru ca majoritatea sibienilor cunosc cateva limbi straine, mai ales germana si engleza. Acest lucru este esential, pentru ca oaspetii nostri sa poata comunica cu gazdele respective. Ne-am bucurat si de sprijinul proprietarilor de pensiuni si hoteluri, care ne-au lasat din pret. Speram sa facem fata acestei provocari, atat de importanta pentru Biserica si tara noastra. Noi nu avem nici o rezerva fata de alte confesiuni si dorim sa ne rugam impreuna pentru unitatea crestina. Aceasta nu inseamna ca ne tradam propria credinta, ci vrem sa-i imbogatim si pe altii. Iar credinta nu ti-o poti arata prin refuz si izolare, ci prin dragoste, dragostea te ajuta in toate. Ar fi extraordinar sa putem transpune in viata dragostea cu care am fost inzestrati in momentul creatiei. Daca vom putea transpune darul acesta minunat pe care l-am primit, vom aduce un mare serviciu atat bisericii, cat si noua, ne vom imbogati spiritual. Iubind, te imbogatestii, a concluzionat Mitropolitul Ardealului, IPS Lucian Streza.
Pelerinaj simbolic in patru etape
Cea de-a III-a Adunare Ecumenica Europeana este, in premiera, un proces in patru etape. Prima etapa a fost la Roma, intre 24-27 ianuarie 2006, si s-a desfasurat sub motto-ul "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. In Hristos Cel rastignit si inviat sa descoperim lumina noua pe calea apropierii dintre crestini in Europa". La Roma au participat 150 de delegati din toata Europa. A doua etapa, programata la sfarsitul anului 2006 si inceputul acestui an, o constituie organizarea a diferite manifestari ecumenice la nivel local. Motto-ul acestei etape va fi "Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Innoire si unitate la nivel local. Intalniri la nivel local, regional sau national". A treia etapa se va desfasura la Wittenberg, intre 15-18 februarie 2007, unde vor participa 150 de delegati din intreaga Europa. Aceasta adunare, desfasurata in orasul reformatorului Luther, va avea menirea de a prezenta delegatiilor mostenirea protestanta a Europei. De asemenea, delegatii vor avea ocazia sa evalueze stadiul pregatirii pentru Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu, care va fi etapa a patra si punctul culminant al acestui proces. Sfarsitul pelerinajului simbolic inceput la Roma, capitala catolicitatii, continuat prin Wittenberg, orasul Reformei, se va incheia, intre 4-9 septembrie 2007, la Sibiu.
Miscarile ecumenice au pornit din lumea protestanta
De ce prima Adunare Ecumenica Europeana a avut loc la Basel? IPS Lucian Streza ne-a oferit urmatorul raspuns: "A fost un eveniment intr-un context protestant pentru ca majoritatea miscarilor de refacere a unitatii crestine, miscari ecumenice, au pornit din lumea protestanta. Consiliul Ecumenic al Bisericilor a fost constituit de protestanti si evident ca au aderat la el si alte biserici, mai putin Biserica Romano-Catolica, care a ramas intotodeauna cu observatori, ea are o structura a ei speciala".
Suveranul Pontif asteptat pe 8 septembrie
Mitropolitii Ardealului si Moldovei l-au invitat la Sibiu pe Papa Benedict al XVI-lea inca de anul trecut. Cei doi inalti ierarhi s-au intalnit la Roma cu Suveranul Pontif in cadrul primei etape a Adunarii Ecumenice Europene, din 24-27 ianuarie 2006. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a trimis si el o invitatie oficiala la Vatican. Este foarte posibil ca Papa Benedict al XVI-lea sa fie prezent, timp de cateva ore, la Sibiu, pe 8 septembrie 2007, la Pelerinajul Luminii. Papa va veni de la Viena unde are programata in acea perioada o vizita pastorala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.