Secuii din judetele vizate de referendumul pentru autonomie se urnesc mai greu la votat, insa cind pun stampila, 99% spun da.La primele ore ale diminetii de ieri, localitatea Ozun din Covasna era pustie. Pe la ora 9.00, singurul loc mai animat era circiuma din centru. Cei cinci meseni nu stiau insa ce li s-a pregatit. Nici putinii trecatori nu erau in tema cu organizarea referendumului pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

Doar cine a trecut prin fata casei parohiale a preotului reformat, cartierul general al operatiunii, stia ca este chemat la vot. Reprezentantii Consiliului National Secuiesc ne-au spus ca, intr-o alta localitate covasneana, Arcus, primarul a fost primul care a votat, urna fiind amplasata chiar in sala de consiliu a primariei.

Cu toate acestea, referendumul a fost declarat „neoficial". Presedintele PD, Emil Boc, si ministrul de Interne, Vasile Blaga, au declarat ca nu accepta nici o forma de autonomie teritoriala, dar „privesc cu mult calm intreaga situatie".

Demaraj caznit

La ora 9.00, poarta parohiei din Ozun era inca zavorita. Incercarile de a-l trezi pe preotul reformat au dat roade dupa vreun sfert de ora. „Agentii electorali", insarcinati cu batutul la portile votantilor, si-au facut aparitia cu greu.

Apoi au fost luate la pas curtile localnicilor. Putin peste 2.000 de votanti au trebuit sa raspunda la intrebarea: „Ca locuitor al localitatii ... doriti ca Tinutul Secuiesc sa primeasca statut autonom si aceasta localitate sa faca parte integranta din acest tinut?".

99%, da

Pina ieri, in sase dintre localitatile-satelit ale municipiului Sfintu Gheorghe - Valea Crisului, Malnas Bai, Olteni, Arcus, Calnic si Bodoc - referendumul inceput simbata fusese finalizat. Rata de participare s-a situat undeva intre 70 si 92%. Potrivit CNS, 99% dintre acestia au votat in favoarea autonomiei.

Conform reprezentantilor CNS, la referendum au participat chiar si romani, care au votat pentru autonomia secuilor, spunind: „Domnule, daca e bine pentru voi, e bine si pentru mine".

„Sa nu se joace cu focul"

„Dupa terminarea votului, vom depune la Senat un memoriu de fundamentare la legea autonomiei, respinsa de Consiliul legislativ «pentru lipsa exprimata a vointei populare». Acum avem si vointa populara", spune Ferencz Csaba, vicepresedintele CNS. El a acuzat UDMR ca nu a participat in mod direct la referendum. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat simbata ca Uniunea este de acord cu autonomia teritoriala, dar nu aproba referendumul organizat de CNS. Presedintele PD, Emil Boc, a atras ieri atentia CNS „sa nu se joace cu focul", precizind ca organizarea referendumurilor privind autonomia Tinutului Secuiesc este „la limita Constitutiei si a legalitatii".