Simplu vrea sa spuna esential, nu simplist. Or, esentialul privit in ochi ne arata ca toata zarva politica se petrece din cauza faptului ca exista oligarhi cu dosare la Procuratura.

Daca n-ar fi fost asa, am fi avut acu


Simplu vrea sa spuna esential, nu simplist. Or, esentialul privit in ochi ne arata ca toata zarva politica se petrece din cauza faptului ca exista oligarhi cu dosare la Procuratura.

Daca n-ar fi fost asa, am fi avut acum linistea de pe vremea mandatelor presedintelui Ion Iliescu. Asta este miza politica a tuturor intimplarilor. Suspendarea presedintelui le ofera oligarhilor puscariabili o luna in care il vor avea pe Vacaroiu presedinte, vor avea serviciile secrete, vor avea Procuratura si chiar sansa de a propune un nou premier, intrucit un nou presedinte va fi indreptatit sa numeasca un nou candidat la investitura in Parlament. Asadar, se pot schimba toate, iar reasezarea lor in favoarea celor care vor mai multa dreptate (observati ca n-am scris naiv si idealist: Dreptatea) va fi foarte greu, mai ales ca in perspectiva unei victorii a presedintelui la referendum nu se prea poate miza pe faptul ca acesta va putea dizolva cele doua Camere. Multi comentatori politici reproseaza grupului de intelectuali care au semnat Apelul impotriva suspendarii faptul ca vad scena politica partizan, in alb si negru. Ca nu analizeaza destul de atent si cu multa acribie critica hibele, bubele si grupurile de interese din preajma Cotroceniului. Nu cred ca semnatarii isi fac iluzii ca la Cotroceni zboara prin parcul palatului ingerii, iar pe la Casa Poporului dracii. Numai ca, dupa ce alegi care dintre cele doua cete are mai putini draci, esti obligat de contextul politic sa ai o atitudine maniheista. Asadar, optezi intre doua realitati complexe, in care coexista binele si raul ca peste tot in viata, si pe urma te angajezi total in favoarea uneia dintre ele, pentru ca nu prea poti altfel. Referendumul te obliga sa faci asta pentru ca ai de ales intre da si nu. Aceeasi alegere o presupune si orice sentinta judecatoreasca: aceasta desparte faptele vinovate de cele nevinovate. Nici referendumul, nici sentintele judecatoresti nu presupun existenta starii gri. Prin urmare, odata optiunea luata, trebuie sustinuta fara jumatati de masura. Nu e nevoie sa spun ca la fel gindesc si oligarhii penali care ne indeamna sa fim gri, cu toate ca stiu prea bine ca nici pentru ei, nici pentru Basescu nu exista jumatati de masura: ori sub scut, ori deasupra! Criza politica in Romania se va prelungi atita vreme cit nici unii, nici ceilalti nu se vor infrunta decisiv in alegeri anticipate. Presedintele stie asta. Acelasi lucru il pricep magnatii din umbra, carora alegerile le-ar putea subrezi suportul politic. Din aceasta cauza au nevoie de timp ca sa prelungeasca razboiul. In fond, chiar si o solutie cu Gigi Becali in fruntea statului este pentru ei preferabila celei de acum.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.