Procesul de retrocedare a terenurilor in baza legilor funciare a ajuns cam la jumatate. "Pana la sfarsitul anului trecut, au fost solutionate 320.000 de cereri. Din acestea, 200.000 au fost admise, iar restul respinse. Din cauza lipsei de teren la nivelul localitatilor, pentru 28.000 de cereri au fost acordate despagubiri", a declarat Theodor Nicolescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).
El a precizat ca, la nivel national, mai sunt in lucru tot cam 320.000 de cereri, dar multe dintre acestea sunt in faza finala de analiza si avizare. El a precizat ca cele mai mari probleme sunt reprezentate de validarile contestate pentru restituirea padurilor, contestatii inainte in special de Regia Nationala a Padurilor.
Nicolescu a atras atentia imbunatatirii ritmului de retrocedare efectiva a terenurilor, nu prin despagubire. "ANRP a cerut tuturor primarilor sa dea o declaratie pe proprie raspundere ce rezerva de teren mai au. Dupa aceasta solicitare, numarul hotararilor de despagubire a scazut de la 50.000 la 25.000", a spus vicepresedintele ANRP.