"Franta ar putea face trei echipe la fel de valoroase pentru Cupa Davis, in vreme ce noi abia adunam una", spunea cu regret presedintele FRT, Ilie Nastase, la putin timp dupa ce a aflat ca Romania va intalni in runda inaugurala a Grupei Mondiale p
"Franta ar putea face trei echipe la fel de valoroase pentru Cupa Davis, in vreme ce noi abia adunam una", spunea cu regret presedintele FRT, Ilie Nastase, la putin timp dupa ce a aflat ca Romania va intalni in runda inaugurala a Grupei Mondiale puternica selectionata a Hexagonului. Din pacate, previziunile sumbre ale fostului lider mondial, dar si ale specialistilor, s-au adeverit, ieri dupa-amiaza, cand liderul gazdelor, Richard Gasquet (locul 16 ATP), a castigat categoric disputa cu Andrei Pavel si a adus Frantei mult ravnita calificare in sferturile de finala ale Cupei Davis.
Astfel, singura satisfactie dupa intalnirea gazduita in week-end de superba sala din roca vulcanica din Clermont-Ferrand ramane evolutia magnifica a tinerilor Horia Tecau si Florin Mergea, "gemenii" demonstrand in meciul castigat de la dublu ca viitorul tenisului romanesc se afla pe maini bune. Liderul echipei de Cupa Davis a Romaniei, Andrei Pavel, n-a reusit sa reziste in fata tavalugului impus, ieri, de mult mai tanarul sau adversar, francezul Richard Gasquet impunandu-se, la fel ca si in fata lui Victor Hanescu in prima zi, in numai trei seturi, cu 6-3, 6-2, 7-5, dupa o disputa care a durat doua ore. In urma acestui nou succes, Franta a obtinut al treilea punct pus in joc si implicit calificarea in sferturile de finala ale Grupei Mondiale, in vreme ce Romania va evolua pentru a 12-a oara in barajul de mentinere in elita Cupei Davis. De altfel, dupa ce in prima zi a trecut pe langa o mare surpriza in meciul cu Sebastien Grosjean, cand varsta si conditia fizica l-au tradat dupa primele doua seturi si l-au obligat sa cedeze in urmatoarele trei, ieri, Andrei Pavel a aparut, in fata lui Gasquet destul de bine motivat de speranta ca poate prelungi intalnirea la un meci decisiv. Si asta, pentru ca "gemenii" Horia Tecau si Florin Mergea reusisera, sambata seara, sa obtina o victorie senzationala la dublu in fata uneia dintre cele mai de temut perechi din lume, formata din Michael Llodra si Armand Clement. Din pacate, in ciuda unui plus evident de experienta, Pavel a fost dominat clar de adversar, care a etalat un joc foarte bun, exact, bazat pe un serviciu devastator si pe retururi necrutatoare. Iar speranta din tabara noastra s-a stins definitiv in ultimul set, cand Pavel, sfatuit foarte bine de Ilie Nastase sa schimbe tactica, a cedat inexplicabil cu 5-7 dupa ce a avut 5-2!
Revenind la marea surpriza realizata de cuplul tinerilor Horia Tecau si Florin Mergea, despre care celebrul Nick Boletieri declara in urma cu ani ca in foarte scurt timp se vor afirma in Cupa Davis, trebuie sa apreciem dorinta celor doi pusti minune ai tenisului romanesc de a scoate un rezultat notabil in fata mult mai valorosilor Michael Llodra si Armand Clement. Iar faptul ca antrenorul Florin Segarceanu i-a aruncat in lupta pe cei doi, ce-i drept, obligat si de faptul ca Andrei Pavel era stors dupa "maratonul" de patru ore cu Grosjean, merita apreciat. Decisi sa-si vanda scump pielea si sa arate specialistilor ca surprizele sunt o obisnuinta in Cupa Davis, Mergea si Tecau au facut un meci de zile mari si si-au pus la colt adversarii, castigand meciul cu 3-6, 7-5, 7-5, 6-7 (3), 11-9. Iar felul cum au luptat in decisiv, cand au mers cap la cap cu o pereche care nu a mai fost invinsa din 2004, pentru ca, la 9-9, sa obtina un break pe serviciul valorosului Clement si sa incheie en-fanfare cu un ghem alb, demonstreaza ca echipa de Cupa Davis a Romaniei are viitorul asigurat. In ultimul meci care a contat doar pentru palmares, cei doi antrenori nejucatori au schimbat "scenariul", astfel ca in locul programatei dispute dintre Hanescu si Grosjean cei peste 6.000 de spectatori au asistat la o lupta apriga intre Florin Mergea si Armand Clement. In cele din urma, dupa un meci echilibrat, Clement s-a impus cu 7-5, 7-6 (3) si a dus scorul general la 4-1 in favoarea Frantei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.