Deranjat de bazele din Romania si Bulgaria
"Nimeni nu mi-a explicat in fata carei amenintari se pregateste NATO cu aceasta desfasurare la frontierele noastre", a spus Putin, reamintind ca Alianta Nord-Atlantica nu este o organizatie universala si ca "aceasta actiune a NATO nu sporeste nivelul increderii comune". In opinia presedintelui rus "NATO este o organizatie politico-militara cu scopuri bine determinate".
Putin a declarat ca extinderea spre Est a NATO afecteaza relatiile Rusiei cu Alianta Nord-Atlantica si nu are nici o legatura cu modernizarea organizatiei. Romania, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Letonia, Estonia si Lituania au aderat la NATO in 2004, iar Georgia si Ucraina depun eforturi pentru a fi primite in Alianta. Rusia a protestat ferm fata de amplasarea de baze NATO pe teritoriul noilor membri ai Aliantei. "Este evident ca procesul de extindere a NATO nu are nici o legatura cu modernizarea Aliantei sau cu asigurarea securitatii in Europa. Dimpotriva, erodeaza serios increderea reciproca", a spus Putin.
Presedintele rus a adaugat ca extinderea NATO catre granitele Rusiei nu are nici o legatura cu contracararea amenintarilor globale, in special a terorismului. "De ce trebuie sa-si mute infrastructura militara mai aproape de granitele noastre? Are vreo legatura cu depasirea amenintarilor globale de astazi?", a mai spus Putin.
SUA, acuzate de "unipolaritate"
Vladimir Putin a criticat SUA pentru faptul ca "folosesc forta aproape fara restrictii" si pentru faptul ca incurajeaza alte tari sa achizitioneze armament nuclear. "Suntem martorii unei folosiri a fortei aproape necontrolate in relatiile internationale. O tara, Statele Unite, si-a depasit granitele nationale in toate modurile posibile. Acest lucru este foarte periculos, nimeni nu se mai simte sigur pentru ca nimeni nu se poate ascunde dupa legea internationala", a spus Putin la München.
Putin a acuzat lumea occidentala ca incearca sa-si impuna vointa asupra restului lumii, pe care vor sa o transforme intr-o "lume unipolara". "Ce este o lume unipolara? Oricat am infrumuseta acest termen, inseamna un singur centru de putere, un singur centru de forta si un singur stapan", a spus Putin. "Nu are nimic in comun cu democratia, deoarece aceasta este opinia majoritatii care ia in considerare opinia minoritatii. Oamenii ne invata intotdeauna democratia, dar cei care ne invata pe noi democratia nu vor sa o invete si ei", a adaugat el. "Actiunile unilaterale nu au rezolvat conflictele, ci le-au agravat", a declarat Putin. "Este foarte periculos. Nimeni nu se mai simte in siguranta, pentru ca nimeni nu se poate ascunde in spatele legii internationale", a adaugat presedintele rus.
"Afirmatii brutale ale unui fost spion"
Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a respins ieri acuzatiile presedintelui rus, Vladimir Putin, potrivit caruia Statele Unite incearca sa isi impuna vointa in lume, calificandu-le drept afirmatii brutale ale unui fost spion, relateaza Reuters.
"Multi dintre dumneavoastra aveti experienta in diplomatie sau politica", a declarat fostul director al CIA, in timpul conferintei pentru securitate de la München. "Eu, ca si cel care vi s-a adresat al doilea ieri (Vladimir Putin - n.red.), am o experienta complet diferita - o cariera in domeniul spionajului. Si cred ca fostii spioni au obiceiul de a face afirmatii brutale", a adaugat el. "Cu totii ne confruntam cu numeroase probleme si provocari comune, care trebuie tratate in parteneriat cu alte tari, inclusiv Rusia", a precizat Gates. El a afirmat ca accepta invitatia lui Putin de a vizita Rusia, apreciind ca "un Razboi Rece a fost suficient".