Personalul diplomatic al Abasadei americane de la Damasc a fost autorizat sa poarte negocieri cu Siria in legatura cu refugiatii irakieni, a informat, oficial, seful diplomatiei ameriane, Condoleezza Rice, minimizand, insa, sansele unei dezbateri ext
Personalul diplomatic al Abasadei americane de la Damasc a fost autorizat sa poarte negocieri cu Siria in legatura cu refugiatii irakieni, a informat, oficial, seful diplomatiei ameriane, Condoleezza Rice, minimizand, insa, sansele unei dezbateri extinse pe tema Irakului. Oficialii americani au acuzat Siria ca nu depune eforturi consistente pentru stoparea afluxului de militanti islamisti si a contrabandei cu armament la granita cu Irakul. Oficialii de la Damasc au replicat ca este practic imposibil sa inchida granitele cu Irakul si a cerut autoritatilor irakiene sa intensifice patrulele de-a lungul frontierei. Administratia Bush a refuzat o serie de propuneri privind initierea unor tratative cu Siria, uzand de argumentul eforturilor de a stabiliza situatia din Irak, sustinand ca asemenea discutii s-au dovedit ineficiente, in trecut, si ca Siria stie foarte bine ce are de facut pentru a ajuta statul vecin. Audiata de catre Comisia pentru Relatii Externe din Senat, Rice a declarat politicienilor ca l-a autorizat in mod "explicit" pe ambasadorul american la Damasc sa discute cu autoritatile siriene despre afluxul de imigranti irakieni in Siria. Ea a subliniat ca nu intrevede o dezbatere extinsa cu Siria pe tema Irakului. Circa 3,7 milioane de irakieni s-au refugiat in Siria, Iordania si alte state sau si-au parasit locuintele pentru un loc mai sigur in alte regiuni din Irak, potrivit Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR). Aproximativ 50.000 de irakieni sunt nevoiti sa isi paraseasca locuintele, lunar, din cauza violentelor interconfesionale. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.