Brokerii de la Sibiu spun ca saptamina trecuta bursa a cazut in apatie din cauza reticentei investitorilor autohtoni preocupati de instabilitatea politica.

Investitorii autohtoni se arata sensibili la evenimentele de pe scena politicii romanesti, care nu este favorabila unor predictii cit de cit sigure pe termen scurt sau mediu. Bursa futures de la Sibiu se resimte.

Lichiditate scazuta brusc

Evolutia pietei la termen de la Sibiu de saptamina trecuta a fost una contradictorie, comparativ cu celelalte scurse din 2007, fiind tranzactionate doar 66.000 de contracte futures si optiuni - se arata intr-un comunicat. „Dupa cum incepuse saptamina, ea parea a fi una favorabila investitiilor in derivate", a declarat Bogdan Ungureanu, broker la BT Securities. „In mod neasteptat, lichiditatea a scazut brusc, apatia cuprinzind atit piata la vedere, cit si bursa la termen. Desi brusca, aceasta schimbare de atitudine isi poate gasi explicatii in instabilitatea politica, stiut fiind faptul ca investitorii autohtoni sint destul de sensibili din acest punct de vedere."

Euro, peste 3,4 RON

Raportul euro/leu cu scadenta luna viitoare a avut o evolutie relativ instabila, preturile necoborind totusi sub pragul 3,4 lei. Probabil ca pina la finele lunii cotatiile futures nu vor scadea sub nivelul mai sus-amintit, avind in vedere decizia surprinzatoare de vineri a BNR privind reducerea dobinzii de politica monetara, de la 8,75% la 8%. Preturile futures au crescut de la 3,4 - 3,4099 lei, la inceputul saptaminii, la 3,4199 lei, la finele ei. Pentru jumatatea anului preturile au urcat la rindul lor de la 3,4 la 3,4249 lei, in timp ce preturile de cotare pentru septembrie

s-au mentinut la 3,4425 lei, iar pentru decembrie la 3,5 lei.