Lichidatorul SIERRA QUADRANT a incheiat cu H & H COMPANY SRL din localitatea Ovidiu, judetul Constanta, procesul de punere in posesie a activului Platforma SOFERT - Bacau, in urma unei licitatii masluite. Acest document a fost intocmit cu nerespectarea unei hotarari a Tribunalului Bacau, care anula licitatia. Mai mult, SIERRA QUADRANT SRL fusese radiata cu doua saptamani inainte de semnarea acestei intelegeri de taina. Papusarul operatiunii frauduloase este acelasi Ioan Niculae, fost ofiter de Securitate, ajuns unul dintre cei mai bogati romani prin metode ilicite.
Niculae a pus combinatul pe butuci
In urma cu sapte ani, combinatul de ingrasaminte chimice SOFERT SA Bacau avea 1500 de salartiati si inregistra pierderi anuale de trei milioane de dolari. Din momentul in care Ioan Niculae a ajuns actionar majoritar, prin firmele sale INTERAGRO SA si INTERACTION SRL, declinul a devenit de neoprit. Perioada 2002 - 2004 a fost cea mai nefasta din istoria platformei chimice, lucru care a determinat APAPS, actual AVAS, sa execute silit unele active ale societatii. Datoriile ajunsesera la circa 25 de milioane de dolari. In aceasta situatie, actionariatul, format in principal din cele doua firme ale magnatului, detinand 65,66%, AVAS cu 14,22% si SIF Moldova cu 6,87% au cerut falimentul. In urma unei "competente analize", judecatorul sindic a desemnat ca lichidator judiciar SC SIERRA QUADRANT SRL, o firma cu care Niculae a mai facut afaceri in detrimentul statului. Din acel moment, a inceput devalizarea sistematica a activelor SOFERT, sub ochii impasibili ai lichidatorului si cu acordul judecatorului sindic, chemat sa vegheze la legalitatea tuturor operatiunilor societatii.
Capusa SOFERT
La data de 14 aprilie 2005, Ioan Niculae a inscris la Oficiul National al Registrului Comertului SC AMURCO SRL Bacau, avand acelasi obiect de activitate ca SOFERT SA: fabricarea ingrasamintelor azotoase. Activitate pe care a inceput s-o desfasoare prin inchirierea unor instalatii si terenuri ale combinatului. Asociatii acestei firme-capuse sunt, in proportii egale, persoana fizica Niculae si combinatul VIROMET SA Victoria, Brasov, controlat tot de magnatul zimnicean. La sfarsitul anului 2005, deci dupa numai cateva luni de functionare, AMURCO inregistra datorii de peste 103 miliarde de ROL (3,5 milioane USD), in vreme ce restantele SOFERT se majorau in mod progresiv.
Lichidatorul preferat
SIERRA QUADRANT SRL este un lichidator judiciar foarte controversat si totusi preferat de instantele moldovene, dar si din alte colturi ale tarii. Asociatii acesteia au fost, pana de curand, Emil Dan Anghel, Florin Dragomir, Constantin Eugen Todica, Dan Saveluc, Nicolae Ovidiu Neacsu, SC Aricestii Rahtivani, Prahova si SC SIERRA QUADRANT CONSULTING GRUP SA. Ultima asociata este formata din zece persoane fizice, printre care si cativa dintre cei nominalizati. Anghel este fiul fostului sef al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati Bacau, iar Dragomir fiul fostului director local al falimentarei Banci Agricole. SIERRA s-a remarcat in cel putin trei lichidari de rasunet pentru Romania, si anume: lichidarea SC RAFO SA, SC Insula Mare a Brailei (arendata pe 20 de ani baronului PSD Culita Tarita) si SC TURNU SA Turnu Magurele, Teleorman.
Pretul de pornire s-a diminuat cu 50%
Pentru a scapa de SOFERT si a recupera o parte din datoriile acesteia, AVAS a organizat o licitatie, in vara anului trecut. Pretul de strigare a fost fixat la 35.175.000 RON (12,2 milioane de dolari). Cum nimeni n-a indraznit sa liciteze pentru un bun controlat de Niculae, licitatia a fost amanata in doua randuri, diminuandu-se in mod ilegal pretul de pornire. Si vom demonstra in ce consta frauda lichidatorului manuit pe la spate de magnatul ingrasamintelor chimice. In Regulamentul pentru organizarea si desfasurarea licitatiei s-a mentionat ca, "daca nici un ofertant nu ofera pretul de pornire, comisia de licitatie declara inchisa licitatia si intocmeste procese verbale in acest sens". Cum la primele doua strigari nu s-a prezentat nimeni, nu poate fi vorba ca nu s-a oferit cat s-a cerut. In concluzie, si la licitatia din 6 septembrie 2006 care a urmat, pretul de pornire trebuia sa fie acelasi ca la inceput, nu doar jumatate. Asadar, cardasia Niculae SIERRA a diminuat la jumatate posibilitatea creditorilor SOFERT de a-si recupera banii.
SIERRA ignora deciziile judecatoresti
SC ELDO SRL a depus contestatie la Tribunalul Bacau, pentru anularea licitatiei.
Putin i-a pasat lichidatorului judiciar de acest aspect. In dispretul legii, la 22.11.2006, a incheiat cu H & H SRL Procesul-verbal de adjudecare nr. 2403. Pe urma, inca nu stim din ce motive, SIERRA QUADRANT SRL a fost radiata de pe Registrul Comertului, incetandu-si subit activitatea.
La data de 13.12.2006, tribunalul dispune: anularea licitatiei din 6.09.2006, anularea deciziei de neadmitere la licitatie a SC ELDO SRL, anularea deciziei de admitere la licitatie a H & H Ovidiu si anularea procesului-verbal de licitatie. Numai ca pe asociatii SIERRA QUADRANT SRL i-a durut in cot de decizia judecatorilor. Ba mai mult, ca sa-si arate dispretul fata de Justitia romana, au mai comis o marsavie. Desi fusese radiata inainte de sfarsitul lui decembrie anul trecut, SIERRA QUADRANT a incheiat cu H & H COMPANY un proces-verbal de punere in posesie, la data de 11.01.2007, prin care a facut-o proprietara asupra activelor Platformei SOFERT (vezi facsimil).
Licitatie cu dedicatie
La licitatia din 6 septembrie 2006 s-au inscris trei ofertante: H & H SRL, ELDO SRL si VIROMET SA, controlata de Niculae.
Ca sa nu existe probleme la licitatie, organizatorul SIERRA QUADRANT SRL a eliminat din start societatea ELDO, in mod abuziv. Era clar ca SC H & H SRL trebuia sa iasa castigatoare, la buna intelegere cu VIROMET-ul magnatului zimnicean. Sa trecem in revista tertipurile folosite pentru indepartarea competitoarei SC ELDO SRL. Licitatia din 6 septembrie a fost anuntata cu circa doua saptamani inainte, stiut fiind faptul ca eliberarea oricarui document, aviz ori autorizatie de participare are loc in termen de minimum 30 de zile. Deci, numai cine stia dinainte de licitatie putea participa. De asemenea, a fost solicitat certificat fiscal de la DGFP si Primaria de pe raza careia isi are sediul social societatea, precum ca aceasta n-are datorii la stat. Numai ca la examinarea documentatiei s-a cerut certificat de atestare fiscala eliberat de ANAF/DGFP si primarie, care sa ateste lipsa datoriilor atat la bugetul de stat cat si la cel local. In caietul de sarcini, SIERRA QUADRANT a mai solicitat o scrisoare de bonitate financiara, emisa de o societate bancara cu maximum 30 de zile inainte de licitatie, fara alte precizari. La verificarea documentatiei, SC ELDO i s-a imputat ca scrisoarea prezentata nu contine indicatori financiari uzuali, cum sunt solvabilitate, grad de indatorare, lichiditate etc., care nu fusesera ceruti. Ca sa nu mai insistam asupra amanuntelor, societatea care nu se afla in ticaloasa conspiratie a fost descalificata.
Pe de alta parte, VIROMET SA a fost admisa la licitatie, desi inregistra, la sfarsitul exercitiului financiar 2005, datorii de peste 52.499.916 RON (18 milioane USD). La fel s-au petrecut lucrurile in cazul H & H SRL, care avea o datorie de 2.428.777 RON (837.509 de dolari). In acest mod, s-a incalcat OUG nr. 51/1998, art. 35, care interzice astfel de practici. SIERRA a mai cerut o autorizatie privind operatiunile cu permanganat de potasiu, acest document neputandu-se obtine decat in minimum 40 de zile. H & H SRL si ELDO SRL n-au putut prezenta un asemenea document. Prima a fost admisa la licitatie, dar nu si cea de-a doua. Inca o dovada de necontestat privind cardasia dintre H & H SRL si lichidatorul judiciar consta in faptul ca aceasta ofertanta a cumparat caietul de sarcini cu doar cinci zile inainte de data licitatiei, asa, de ochii lumii.
Alte cazuri, aceeasi strategie
Licitatia pentru SOFERT a pornit de la suma de 17.587.500 RON, in jos.
Exact la fel cum s-a intamplat in cazul licitatiei pentru vinderea combinatului TURNU SA. Unde lichidator judiciar si organizator al licitatiei a fost tot SIERRA QUADRANT. Si unde ofertante au fost tot VIROMET si H & H Ovidiu. La acea data, firma lui Niculae a cumparat SC TURNU, pentru batjocoritorul pret de 14.217.210 RON (4,9 milioane USD). Fata de pretul de pornire de 23.695.350 (8,2 milioane de dolari).
La Bacau era randul H & H SRL, societate detinuta de Viorica Herberth si Cornelia Holban. Cum pretul minim de vanzare a SOFERT, stabilit de creditori, a fost fixat la 10.500.000 RON, cele doua doamne au oferit 11.256.000 RON (3,9 milioane USD), iar firma lui Niculae s-a abtinut. Deci, combinatul s-a vandut cu mai putin de o treime din cat a estimat expertiza contabila.
Tripleta penala
Tribunalul Bacau a retinut, in timpul deliberarilor privind licitatia pentru SOFERT, mai multe incalcari ale legilor comise de SIERRA QUADRANT SRL. Din pacate, nu ne-am putut opri asupra tuturor. Dar cu siguranta ca o vor face organele de urmarire penala, care nu trebuie sa se autosesizeze, fiindca au fost deja sesizate. In special DNA. De asemenea, AVAS si Ministerul Finantelor Publice sunt la curent cu ilegalitatile tripletei SIERRA - H & H SRL - Niculae. Ce este de-a dreptul scandalos, in ciuda dovezilor privind aranjarea licitatiei si tentativa de fraudare a statului, reprezentantii VIROMET, ai lichidatorului judiciar si asociatele de la H & H au facut recurs, cu speranta de a scapa de pedepsele penale care se impun.
Alte implicatii ale SIERRA QUADRANT
Ioan Niculae a pus pe butuci si combinatul de ingrasaminte chimice AZOCHIM SA Savinesti, prin intermediul firmei-capusa AGRO FERTIL SRL. Pe care tot el o controleaza, in proportie de 80%, impreuna cu chiar directorul AZOCHIM, Vasile Ciobanu. Cand AVAS n-a mai putut acoperi devalizarile lui Niculae, combinatul nemtean a fost scos la licitatie. Si de asta data, magnatul a fost pe faza, aducandu-i la Savinesti pe cipriotii de la GA-PRO-CO CHEMICALS, care n-au nici o treaba cu fabricarea ingrasamintelor. Fiind singurii ofertanti, acestia au cumparat platforma pe nimic, doar din vanzarea fierului vechi obtinut din centrala termica putandu-si plati obligatiile. Dar ce este mai interesant abia acum urmeaza. Administratorul cipriotilor e nimeni altul decat Emil Dan Anghel, fost asociat in radiata SIERRA QUADRANT SRL, lichidatoare a SC SOFERT si SC TURNU.
Manevrele lichidatorului
Lichidatorul judiciar SIERRA QUADRANT a intocmit cu rea-credinta si superficial atat caietul de sarcini cat si Regulamentul de organizare si desfasurare a licitatiei pentru SOFERT, astfel incat sa poata inlatura firma care nu facea jocurile lui Niculae. In timpul licitatiei si al procesului, SIERRA QUADRANT a fost reprezentata de un anume Adrian Ionescu. Ca sa-i intimideze si sa-i descurajeze pe reprezentantii contestatarei licitatiei, SC ELDO SRL Bucuresti, acest Ionescu a mers pana acolo incat a solicitat instantei recuperarea "beneficiului nerealizat", ca urmare a faptului ca banii de la H & H SRL n-au intrat in contul creditorilor, datorita contestatiei. In concluzie, gasca lui Niculae a comis numeroase infractiuni, dintre care mentionam: fapte de coruptie, fals la gestiune frauduloasa, ignorarea deciziilor Justitiei si a legilor in vigoare, precum si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Cu alte cuvinte, crima organizata.