Dar ce fac acestia pentru poporul roman, care este fisa postului la Bruxelles, pentru ce ii alegem nu este deloc clar, este chiar necunoscut. Imaginea generala este ca pe acesti oameni ii alegem pentru a se duce pe salarii grase sa toace frunza la ca
Dar ce fac acestia pentru poporul roman, care este fisa postului la Bruxelles, pentru ce ii alegem nu este deloc clar, este chiar necunoscut. Imaginea generala este ca pe acesti oameni ii alegem pentru a se duce pe salarii grase sa toace frunza la cainii europeni, in loc sa alerge dupa covrigii din coada celor autohtoni. La aceasta perceptie generala a contribuit si faptul ca niciun partid politic din Romania nu a trimis acolo nicio personalitate de prim rang.
Dar, au ei in fisa postului apararea branzei si a tuicii, a transhumantei traditionale sau a taierii porcului de Craciun? Din pacate, explicarea fisei postului va ramane in continuare un deziderat de neatins. Pana in acest moment au considerat inutila sau inoportuna orice fel de explicatie legata de prezenta lor acolo, iar acum devine aproape imposibil, chiar daca isi propun. Pentru ca se prefigureaza o campanie electorala perfect romaneasca, in care miza este supralicitata la maxim. PSD si PD au ca obiectiv sa obtina cele mai multe voturi, PNL vrea sa obtina minim 20%, iar PLD vrea mai mult decat PNL, PRM urmareste mai mult ca PNG, PNG vrea mult, PC urmareste numarul de aur de 5%, UDMR lupta pentru supravietuire, iar Traian Basescu se va uita si va astepta ca propriul lui partid sa i se roage pentru un cat de mic sprijin. Chiar si cea mai mica implicare a acestuia nu va face decat sa redeschida conflicte romanesti si sa puna in discutie utilitatea decalarii alegerilor parlamentare interne de cele prezidentiale.
Aceasta supralicitare a mizei alegerilor pentru PE va duce inevitabil la o campanie extrem de agresiva. Adica la dezvaluiri, dosare, supraexpunere publicitara, resurse materiale semnificative puse in joc. Adica, inca o data, la o confruntare intre persoane si nu la una intre idei. Tensiunile acumulate pana in acest moment ne vor impiedica inca o data sa fim atenti la o idee care este in avantajul nostru daca se intampla sa fie enuntata de cineva care nu ne place. Sau, altfel spus, electoratul roman va mai rata inca o sansa de a-si obiectiva interesele, fiind din nou coplesit de impresii artistice.
Listele nu sunt facute inca. Ceea ce se stie cu certitudine este ca PRM si PNG vor pune cap de liste proprii presedinti in speranta ca "vor trage listele". Dar acest tip de actiune politica, similara cu cea a lui Stolojan pentru Senat in 2000, reprezinta un truc pernicios. Caci a vota un candidat care a doua zi se retrage si face loc unui personaj eventual controversat este o lovitura data reprezentarii si deci democratiei. Aceasta ca sa nu aducem in discutie inca o data insusi sistemul de vot pe lista. Aceasta imoralitate aproape ca nici nu se va mai observa in tot vartejul care se va porni pe teme care sunt pastrate pentru acele momente grele.
Dar cel mai dificil va fi de explicat importanta acestor alegeri, in conditiile in care partidele "civilizate" vor veni cu candidati de esalonul doi. Chiar daca spatiul ne va fi invadat cu aceasta campanie, va fi greu de convins ca un demers este important, cand nu are actori importanti. Si atunci succesul va depinde de capacitatea partidelor de a-si mobiliza electoratul prin structurile teritoriale. Va fi mai mult o demonstratie de organizare decat una de conceptie si viziune.
Dar, faptul amuzant in toata aceasta poveste este ca, chiar daca vor pierde sau vor castiga de pe urma acestor confruntari, odata ajunsi acolo, la Bruxelles, vor trebui sa le uite. Pentru ca altfel vor deveni ei amuzanti, iar noi, cu totii, ridicoli.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.