Inclestari in Kosovo Aproximativ 2.000 de albanezi apartinind unei grupari radicale au manifestat simbata la Pristina pentru independenta.

Demonstrantii, mobilizati de gruparea „Autodeterminare", erau nemultumiti ca raportul elaborat de trimisul ONU Marti Ahtisaari nu recomanda independenta deplina pentru Kosovo, ci doar o forma de independenta graduala si negociata. Strigind ca „libertatea nu vine pe bucatele", protestatarii au cerut organizarea imediata in Kosovo a unui referendum pentru independenta.

Jandarmii au intervenit pentru a controla manifestantii, cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc. 24 de persoane au fost ranite in urma violentelor din capitala, patru dintre acestea fiind in stare grava. Autoritatile kosovare au anuntat ieri decesul a doua persoane.

Alte 14 persoane au fost arestate, printre ele numarindu-se si liderul miscarii „Autodeterminare", Albin Kurti, un bine cunoscut militant pentru independenta.

Tot simbata, presedintele rus Vladimir Putin, aflat la München, a reamintit ca are de gind sa isi exercite dreptul de veto pentru a bloca orice rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU care ar propune independenta Kosovo fara acordul sirbilor.

Raportul lui Ahtisaari propune o forma de suveranitate sub controlul unei misiuni internationale conduse de UE si un grad foarte mare de autonomie pentru sirbii din nordul provinciei.

Romanii, raniti usor la buza si la picior

97 de jandarmi romani fusesera chemati simbata, in jurul orei 10.00, pentru a asigura ordinea publica la manifestarea din fata Parlamentului din Pristina. „In jurul orei 16.00, s-au incins spiritele si manifestantii au inceput sa arunce cu scinduri si pietre in fortele de ordine. Jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene. In acest timp, doi dintre jandarmii nostri au fost raniti usor, unul la buza si altul la picior", ne-a declarat capitanul Marius Teodorescu, purtatorul de cuvint al Jandarmeriei Romane. „Ranitii sint subofiteri care si-au manifestat dorinta de a nu li se face publice numele", ne-a mai spus acesta. Cei 115 jandarmi romani sint in Kosovo de aproximativ un an si, peste doua saptamini, vor fi inlocuiti. (G.G.)