Conducerea Parlamentului va lua astazi in discutie solicitarea opozitiei care vrea sa vada inainte textul declaratiei pe care o va face Basescu in Parlament.

Birourile Permanente ale Camerei si Senatului vor decide astazi daca presedintele Basescu se va adresa Parlamentului in ziua si la ora mentionate expres de acesta. Basescu i-a informat vineri pe presedintii celor doua Camere, prin intermediul unei scrisori, ca doreste sa se adreseze plenului reunit, marti, 13 februarie, la ora 14.30. Opozitia vrea sa-i mai faca o sicana sefului statului, incercind sa amine discursul. Cu atit mai mult cu cit pe ordinea de zi a Senatului se afla, tot marti, si motiunea anti-Monica Macovei, care are sanse uriase sa fie votata.

Interventia lui Basescu ar urma sa aiba loc inaintea inceperii dezbaterilor pe marginea motiunii.

Sefii Parlamentului dau ora exacta

Mai mult, PSD a anuntat ieri, prin intermediul purtatorului de cuvint al partidului, Cristian Diaconescu, ca la nivelul conducerii Parlamentului se va decide si daca se considera oportun ca textul declaratiei prezidentiale sa fie trimis in avans, pentru a vedea daca poate influenta dezbaterea motiunii din Senat. Potrivit Constitutiei, Basescu poate adresa mesaje Parlamentului dupa consultarea sefilor celor doua Camere. De aceasta data, consultarile vor avea loc abia dupa ce anuntul a fost facut. Fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu s-au adresat Parlamentului, iar Traian Basescu a facut-o in cursul lunii iunie a anului trecut. Pina acum, nu s-a mai ridicat niciodata problema cunoasterii continutului mesajului sefului statului.

Clasa politica moare de curiozitate

Cert este ca discursul lui Basescu a pus pe jar intreaga clasa politica inainte de a fi rostit. Si inca un lucru este extrem de clar: nimeni nu se asteapta ca Basescu sa ceara scuze pentru acuzatiile facute la adresa alesilor, asa cum a pretins conducerea Parlamentului.

Surse apropiate Cotroceniului sustin ca, dimpotriva, Basescu va aduce noi argumente in favoarea tezei ca unii parlamentari fac legi in favoarea unor grupuri de interese. De altfel, presedintele a dezvaluit inca de pe 22 ianuarie, intr-un interviu la TVR, ca subiectul biletului era unul pe care intentiona sa il abordeze, printre altele, intr-o interventie in fata Parlamentului.

Un alt subiect care este asteptat de toata lumea se refera la sprijinul pentru Macovei. Chiar daca discursul presedintelui nu poate schimba raportul de forte din Senat, actualmente favorabil opozitiei, surse din PSD sustin ca un as scos din mineca de presedinte ar putea da totul peste cap, de aici si interesul ca motiunea sa fie deja votata cind va vorbi Basescu.