Reamintim, toate aceste incidente au inceput sa aiba loc la exact o zi dupa ce ZIUA a publicat, in exclusivitate, o declaratie a presedintelui AVAS, liberalul Teodor Atanasiu, prin care anunta continuarea privatizarii companiei Electrica Muntenia Sud
Reamintim, toate aceste incidente au inceput sa aiba loc la exact o zi dupa ce ZIUA a publicat, in exclusivitate, o declaratie a presedintelui AVAS, liberalul Teodor Atanasiu, prin care anunta continuarea privatizarii companiei Electrica Muntenia Sud (EMS), care alimenteaza Bucurestiul. In luna noiembrie 2006, presedintele Traian Basescu declara ca i-a cerut lui Codrut Seres (ministrul Economiei in acel moment) sa nu accelereze procesul de privatizare la companiile din domeniul energiei. Mai mult, in CSAT se pare ca s-a discutat ca privatizarile in sector sa se stopeze pana la realizarea unei noi strategii in domeniul energetic, presedintele Basescu anuntand, dupa sedinta CSAT din 22 noiembrie 2006, ca s-a stabilit constituirea unei comisii, la nivel prezidential, care sa elaboreze, "in trei-sase luni" (n.r. - adica pana in luna iunie 2007) un proiect de strategie, care urmeaza a fi transmis Guvernului spre adoptare. Ceea ce inseamna ca, pana in luna iunie, privatizarea in sector ar fi trebuit sa fie in "stand-by".
"CSAT nu are competente in materie de privatizare. Oportunitatea de a vinde o hotaraste Guvernul, iar Executivul nu a oprit privatizarea", a declarat Teodor Atanasiu. El a anuntat, in premiera, in ZIUA, ca, daca negocierile decurg normal "probabil ca in doua luni, adica in luna aprilie, se va semna contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud cu Enel". Grupul italian Enel a fost desemnat, in luna iunie 2006, castigator al licitatiei pentru EMS, pretul oferit pentru preluarea pachetului de 67,5% din actiuni fiind de 820,099 milioane euro. Pe de alta parte, cateva persoane, printre care Codrut Seres (membru al Partidului Conservator, "proaspat" iesit de la guvernare), precum si consultantii internationali Stamen Stanchev si Vadim Benyatov si Dorin Mucea (adjunct al directorului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie - OPSPI) sunt acuzati de spionaj si tradare in legatura cu privatizarea unor societati romanesti, printre care si Electrica Muntenia Sud.
Cablurile Electrica nu sunt izolate politic
Reprezentantii Primariei Capitalei s-au intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, cu cei din conducerea EMS, pentru a analiza cauzele producerii defectiunilor tehnice din reteaua de furnizare a energiei electrice. Viceprimarul general Razvan Murgeanu a declarat, imediat dupa intalnirea cu directorul EMS, Mircea Patrascoiu, ca in perioada urmatoare se vor analiza de municipalitate si Electrica investitiile care urmeaza sa se faca in zonele cu probleme ale Bucurestiului, in special cartierul Cotroceni si zona de nord a orasului.
Murgeanu a mai spus ca "Electrica detine multe cabluri vechi, iar primarul general se gandeste ca municipalitatea sa preia partea de joasa tensiune a retelelor". Reamintim, aceste retele pe care le doreste primarul general, Adrian Videanu (presedinte executiv al PD) fac parte din patrimoniul Electrica Muntenia Sud.
Liberalul Teodor Atanasiu a declarat ca este posibil sa se semneze contractul de privatizare al EMS in luna aprilie, cu toate ca presedintele Traian Basescu (fost presedinte al PD) ceruse sa nu se accelereze privatizarea.
Surse informate ne-au declarat ca directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, propus de PD pentru preluarea acestei functii, conform algoritmului de guvernare, este prieten si consatean cu secretarul general al PD, ministrul de Interne Vasile Blaga.
In acest context devine tot mai credibil zvonul ca odata cu demararea procedurilor de privatizare (in 2005), nu prea s-au mai facut investitii la Electrica Muntenia Sud.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.