BNR a analizat evolutia inflatiei si a economiei in ansamblu si a decis ca e mai bine. Dobinda de politica monetara a scazut la 8% pe an, dar rezervele minime obligatorii ramin neschimbate.

Consiliul de Administratie al BNR a analizat si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa, organizata pe 15 februarie 2007, cind va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al intilnirilor CA al BNR dedicate politicii monetare. Incurajata de evolutia buna a dezinflatiei, BNR a decis sa reduca dobinda de politica monetara de la 8,75% la 8% pe an. Dobinda de politica monetara reprezinta un instrument al BNR si este platita bancilor comerciale pentru depozitele la o luna constituite la banca centrala. Diminuarea ratei a venit pe fondul intaririi considerabile si rapide a leului din ultima vreme, fapt ce contribuie puternic la temperarea cresterii preturilor bunurilor de consum.

Relaxare aparenta

O interpretare superficiala ar fi ca asistam la o relaxare a politicii monetare, curioasa, in care se intrevad dificultati in a continua dezinflatia. Dobinda de politica monetara este insa la mare distanta de dobinzile practicate pe piata monetara, astfel incit diminuarea ratei are mai degraba un rol de semnal", spune profesorul de economie Daniel Daianu. Pe de alta parte, inainte de sedinta BNR, unii bancheri se asteptau si la o reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie, aflate la niveluri foarte ridicate atit la lei, cit si la valuta. Acestea insa au ramas neschimbate, astfel incit decizia BNR nu va avea efecte notabile asupra dobinzilor practicate de bancile comerciale.

Obiectiv atins in 2006

Datele statistice atesta continuarea procesului de dezinflatie si atingerea obiectivului propus pentru anul 2006 rata anuala a inflatiei coborind la nivelul de 4,87% in luna decembrie, plasindu-se sub tinta de 5%. Realizarea acestei performante s-a datorat politicilor monetare si fiscale restrictive, coroborate cu deflatia preturilor volatile ale produselor alimentare, temperarea dinamicii preturilor administrate si aprecierea leului fata de euro. Cele mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici releva mentinerea ratei inalte a cresterii economice si a productivitatii pe fondul expansiunii investitiilor si a consumului, factori care au contribuit, pe de alta parte, la majorarea deficitului de cont curent - se arata in comunicatul CA al BNR.

Perspectivele dezinflatiei sint bune

BNR a examinat si a aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constringeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare. Scenariul de baza al actualei proiectii releva o relativa ameliorare a perspectivelor inflatiei pe termen mediu, insa riscurile legate de o crestere a veniturilor insuficient sustinuta de sporuri de productivitate, precum si o posibila relaxare a politicii fiscale impun continuarea unei conduite prudente a politicii monetare.