Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa la Iasi, ca presedintele Traian Basescu are "o inclinatie spre autoritarism", ceea ce ar putea afecta rating-ul de tara al Romaniei, transmite Mediafax. "Asi
Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa la Iasi, ca presedintele Traian Basescu are "o inclinatie spre autoritarism", ceea ce ar putea afecta rating-ul de tara al Romaniei, transmite Mediafax. "Asistam la un anti-advertising fara precedent al sefului de stat fata de coalitia aflata la guvernare", a spus Vosganian, sustinand ca iesirile publice ale presedintelui au provocat deja, pe plan international, reactii defavorabile. "Am primit numeroase semnale de la organismele financiare internationale, de la agentiile de rating, de la trusturi de presa private, care privesc cu nedumerire ce se intampla la noi. Exista riscul sa pierdem calificativul de tara favorabil, castigat anul trecut", a declarat purtatorul de cuvant al PNL. Agentiile de rating Moody's Investors Service si Fitch au acordat Romaniei calificativele "Baa 3", respectiv "BBB". Analisti ai celor doua agentii au declarat, in ianuarie, ca monitorizeaza situatia politica din Romania, iar ratingurile ar putea fi diminuate in eventualitatea in care o criza ar conduce la destabilizarea economiei, evolutie considerata insa putin probabila.
Cernavoda 2 porneste pe 25 aprilie
Pe de alta parte, Vosganian, care este si ministru al Economiei, i-a cerut presedintelui Basescu sa nu mai discrediteze prin afirmatiile sale sistemul energetic romanesc. "Noi i-am oferit toate informatiile legate de companiile romanesti si-i stam in continuare la dispozitie. Daca stie anumite lucruri, sa le spuna. Daca nu, atunci sa lase energia in pace. Sa nu-si faca un cal de bataie din situatia din sistemul energetic", a spus Varujan Vosganian, adaugand ca, de cand este ministru al Economiei si Comertului, nu s-a incheiat nici un contract fraudulos.
In plus, Vosganian a anuntat ca al doilea reactor al centralei de la Cernavoda va fi pornit pe 25 aprilie si va functiona la capacitate maxima pana la sfarsitul anului. Ministrul a amintit ca mai multe firme si consortii si-au exprimat interesul de a participa la construirea reactoarelor trei si patru de la Cernavoda, proiect in valoare de 2,2 miliarde de euro. De asemenea, a aratat ca a semnat proiectul de Hotarare de Guvern privind constructia Unitatilor a treia si a patra, in regim de parteneriat public-privat. Investitorii care vor fi selectati din lista celor interesati vor asigura 30% din capitalul firmei de proiect, respectiv 700 de milioane de euro, contributia minima fiind de 50 de milioane de euro. Nuclearelectrica va participa la capital cu structura reactoarelor trei si patru, pentru care au fost deja efectuate unele lucrari de constructie, evaluate la 250 milioane de euro. Nuclearelectrica va fi si operatorul reactoarelor. Lucrarile de constructie vor incepe probabil in prima parte a anului 2008. Ministrul a precizat ca firmele participante nu vor primi dividende, ci vor avea dreptul de a cumpara energie la pretul de productie.
"Investitia se va finaliza in 2014. Energia nucleara va furniza 28% din productia nationala de electricitate. Romania ar putea deveni o putere energetica regionala", a mai spus ministrul Economiei.
Bani mai multi pentru energeticieni
Nuclearelectrica este una dintre companiile din sectorul energetic scoasa de pe lista de monitorizare a Guvernului, ceea ce inseamna ca salariile in aceste companii vor putea creste cu mai mult decat rata inflatiei. Vosganian a anuntat, intr-o conferinta de presa la Focsani, ca salariile din sectorul energetic vor creste, in 2007, cu valori cuprinse intre 19 si 22%, transmite Rompres. El a atras atentia, insa, ca angajatii de la Compania Nationala a Huilei (CNH) au o mare problema din cauza productivitatii reduse. "Daca nu facem modificari in acest domeniu, extractia miniera devine istorie in doi-trei ani. Pe mine ma intereseaza, insa, ca cei 12.000 de mineri din Valea Jiului sa continue sa munceasca, asa ca vom gasi o solutie de lipire a acestei companii de termocentralele care merg pe huila", a spus Vosganian. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.