Obligatia achizitionarii de energie doar prin bursa va fi inclusa in Codul comercial, astfel ca ea va trebui respectata de orice furnizor si producator.

Codul comercial al pietei de energie electrica va fi modificat astfel incit energia sa poata fi tranzactionata la vedere, pe piata, ne-a declarat ieri directorul directiei Piete de Energie din cadrul Autoritatii de Reglementare (ANRE), Dan Ionescu.

„In martie vom modifica acest cod, in care scrie doar ca energia se tranzactioneaza liber. Vom corecta asta, in sensul ca in cod se va specifica faptul ca energia se tranzactioneaza pe burse. O sa fie mult mai clara modalitatea de tranzactionare si se vor putea vedea, transparent, preturile si cantitatile", a spus Ionescu, care a precizat ca pentru modificarea actualului cod este necesar doar un ordin al presedintelui ANRE. Ionescu a mai spus ca tranzactiile cu energie nu se vor face doar pe platforma OPCOM, ci si prin intermediul bursei de marfuri, care a obtinut, recent, acordul Autoritatii pentru a tranzactiona energie electrica.

Era doar un ordin administrativ

Declaratia lui Ionescu survine dupa ce, acum doua zile, Autoritatea a recunoscut ca acel ordin al ministrului Economiei prin care producatorii de energie aflati in proprietatea statului sint obligati sa vinda energia disponibila numai la bursa este doar administrativ si este „peste lege". Ordinul a fost dat de fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, imediat dupa dezvaluirile legate de preturile mici din contractele pe termen lung incheiate intre producatori si furnizorii privati. El nu a fost respectat nici de noul ministru, Varujan Vosganian, care in decembrie a prelungit, pina in martie, contractele incheiate cu producatorii de catre societatile de distributie. Ministrul a spus ca masura a avut un caracter exceptional si a fost cauzata de cantitatea mica de energie disponibila si de teama de potentialele exporturi ale furnizorilor. Vosganian a refuzat ieri sa comenteze declaratia oficialului ANRE, dar a spus ca ne va transmite astazi punctul sau de vedere.