Avocatul stagiar Traian Istodor, fratele fostei ziariste, si mama acesteia, Maria, au infiintat fundatia "Istodor Adriana Octavia", cu scopul declarat de ajutorare a bolnavilor de leucemie. Un lucru cat se poate de laudabil. Numai ca asupra intentiil
Avocatul stagiar Traian Istodor, fratele fostei ziariste, si mama acesteia, Maria, au infiintat fundatia "Istodor Adriana Octavia", cu scopul declarat de ajutorare a bolnavilor de leucemie. Un lucru cat se poate de laudabil. Numai ca asupra intentiilor celor doi Istodor, mama si fiu, planeaza suspiciuni de folosire a fundatiei in cu totul alte scopuri decat cele declarate.
Denis Ionut Toderici, din localitatea Gladna Romana, judetul Timis, nascut la data de 7 mai 2002, a fost diagnosticat cu leucemie. Fundatia "Istodor Adriana", prin presedintele fondator Traian Istodor, s-a adresat asociatiei ACCEPT (organizatie nonguvernamentala care se ocupa cu promovarea si apararea drepturilor minoritatilor sexuale din Romania) solicitand o sponsorizare grabnica de 2000 de euro, in cel mult cinci zile. Cererea a fost formulata in data de 7 noiembrie 2006, fiind primita de Irina Nita, coordonator al programelor de sanatate din cadrul asociatiei. Desi intre obiectul de activitate al ACCEPT si boala micutului Ionut nu este nici o legatura, Irina Nita s-a aratat dispusa sa ajute, prin strangerea de bani donati cu titlu personal de la membrii asociatiei, deoarece organizatia nu poate face donatii.
Surpriza de proportii
Inainte de a purcede la strangerea de fonduri, Nita a avut buna idee de a verifica veridicitatea faptelor. De la inceput i s-a parut suspect faptul ca, in convorbirea telefonica avuta cu Maria Istodor, aceasta a insistat ca sumele ce se vor strange sa nu fie varsate direct in contul bancar deschis pentru micutul Denis Toderici. Ci, printr-un contract de sponsorizare, sa fie virate in contul fundatiei conduse de fiul ei. La randul sau, Traian Istodor a cerut ca banii sa nu fie depusi in contul deschis pe numele copilului, ci in contul fundatiei pe care o conduce. Fapt ce nu avea nici o logica: de ce sa se mai plimbe banii aiurea prin alte conturi, cand puteau ajunge direct la destinatar, mai ales ca era vorba despre o urgenta? Odata suspiciunile aparute, Irina Nita a facut un lucru simplu: a contactat familia Toderici. Stupoare: de la unchiul copilului, Adrian Balaci, a aflat ca micutul decedase! Iata raspunsul trimis Irinei Nita de catre Balaci: "Singura problema pe care nu o inteleg este de ce ar mai avea nevoie Denis de bani, din moment ce ne-a parasit inca din 11 septembrie 2006? Apoi, cum se face ca aceasta femeie simpla (Maria Istodor-n.r.) si cu frica lui Dumnezeu, continua lupta pentru a sustine un copil despre care stie ca s-a stins?". Deci, la aproape doua luni dupa decesul copilului, lucru despre care Maria si Traian Istodor aveau cunostinta, ei solicita bani pentru ajutorarea lui. Ulterior, Irina Nita a descoperit ca cei doi au colindat si prin scoli si licee pentru a cere bani, cum a fost in cazul liceului Neculce.
Coordonatorul programelor de sanatate din cadrul asociatiei ACCEPT a depus o plangere impotriva celor doi Istodor la Sectia 8 de Politie. Cazul este cu atat mai grav cu cat cel implicat direct este un avocat.
Mana sortii
Cazul Denis Ionut Toderici nu este singurul de acest gen in care au fost implicati Traian si Maria Istodor. Culmea este ca cei doi au incercat sa faca rost de bani folosindu-se chiar de numele Adrianei. Astfel, in anul 2001, Petre Mihai Bacanu, directorul cotidianului Romania Libera (unde lucrau atat ziarista Adriana Istodor, cat si viitorul ei sot Valentin Mateescu) a primit o instiintare din partea firmei Cesarom Sighisoara, in care se arata faptul ca Maria Istodor a cerut o sponsorizare de 3000 de dolari pentru tratarea leucemiei fiicei ei. La acea data, Adriana nici macar nu stia de existenta bolii ce avea sa o rapuna peste cativa ani. Maria Istodor s-a folosit de legitimatia de presa a fiicei ei, fara ca aceasta sa stie, pentru a-i impresiona pe potentialii sponsori. Adriana Istodor a fost foarte surprinsa si pusa intr-o situatie penibila atunci cand Petre Mihai Bacanu a chemat-o pentru a-i cere lamuriri despre ceva de care ea nu avea habar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.