Daca suspendarea presedintelui Basescu e la concurenta cu votul de blam pentru Monica Macovei, iar Franco Frattini se intrece cu ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, in a elogia reforma Justitiei - lasandu-l pe Tariceanu bouche-bée - Gigi Becali, in schimb, n-are treaba. Ce-i in Gusa si-n capuse, iar la PRM o tine tineretul intr-un strip-tease gay, pana s-a-ngrozit si Fundu Moldovei. Asta ca sa nu mai vorbim cum a inhatat Claudiu Saftoiu, uns ditamai sef al SIE de Basescu, si, necunoscutul sot al celebrei Adriana Saftoiu, un teren la pret simbolic, in Soveja. Politica romaneasca a ajuns o turca intre Palatele Cotroceni si Victoria. Cam pe cand se profileaza si Palatul Becali, fost Auschnit? In schimb, la romani, comentariile politice se fac la carciuma, dupa principiul "la fotbal si la politica se pricepe toata lumea". De fapt, cele patru, lume - politica - fotbal - pahar, par sa guverneze cam tot ceea ce se intampla pe la noi. Se pot folosi prin permutari circulare, garnisite cu varii cuvinte de legatura. De pilda: "Lumea l-a vazut la televizor pe presedintele Basescu cum a baut un pahar de vin politic cu Gigi Becali, dupa meciul de fotbal Steaua-Rapid." Ca, mai apoi, Basescu s-a urcat baut la volan, asta-i doar unul dintre amanuntele noastre balcanice. Manelesco-bizantine, caci, bineinteles, petrecerea a fost secondata de taraful de manelisti ai lui Guta, Salam, sau Jean de la Craiova, nu mai tin minte exact, nefiind un fan al genului...
Ca tot vorbiram de Becali si de Bizant nu putem trece cu vederea o stire ce a spart clasamentele saptamana trecuta. Patronul clubului Steaua a descoperit, brusc, ca se trage dintr-un mare imparat bizantin, de pe la 1400. Asta ca tot are Gigi palat. Drept pentru care, Becali, ca sa nu-si taie, iar, craca de sub picioare, a pus oamenii de stiinta sa cerceteze cum vine treaba cu arborele lui genealogic si cam de la ce data a parasit el acel arbore... Cum cercetarea pe la noi e in pom, daca tot veni vorba, iar cercetatorii nostri sunt saraci lipiti - cei care n-au luat drumul Americii si n-au ajuns inca la Silicon Valley - n-ar fi greu si nici de neinteles ca i-ar putea fabrica magnatului din Pipera un trecut din rude mari imparatesti, pentru niscaiva parale. Ma refer, evident, la "noua generatie" de cercetatori. Nu m-as mira, ca atare, ca Gigi sa se coboare direct, nu din acel pom de care vorbeam, ci chiar din vana groasa a lui Alexandru Machidon.
Si ca sa vedeti cat de legate par treburile in politica asta de la portile orientului cu Occidentul, in chiar ziua cand Becali - altfel gratulat cu procente bune in sondaje, castigate de la electoratul PSD si PRM, via PNL - anunta cu pompa ca e un oarece neam de imparat bizantin, pac!, in Bucuresti - centrul international al balcanismului de opereta - a avut loc o groaznica pana de curent, ce-a lasat vreo 20.000 de electori cu lumanarea-n mana. Cu toate acestea, legatura dintre Becali si curentul electric s-a facut, nu atunci, ci in Ferentari, in urma cu cateva luni, cand Razboinicul Luminii s-a dus si a platit factura la tot neamu' ciorditorilor de energie, mici copii, insa, pe langa bosii electrici ai PD si PLD, de la Turceni si Rovinari, sau pe langa "baietii destepti" ai lui Basescu. Nu pot sa inchei, decat citandul pe micul clasic in viata, Irinel Columbeanu: "Misto!"