Numarul virozelor respiratorii este in scadere. Autoritatile sanitare nu considera ca a avut loc o epidemie de gripa.

Numarul total de infectii respiratorii a scazut fata de media numarului de cazuri din ultimele trei saptamini cu 0,4% si nu se poate vorbi nici despre o epidemie de gripa, potrivit Ministerului Sanatatii. ĄCaldura din acest sezon nu are nici o legatura cu situatia gripei si a virozelor. Gripa vine in fiecare an si evolueaza mai repede sau mai usor", declara Viorel Alexandrescu, directorul Centrului de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino din Bucuresti.

Din totalul de 91.417 viroze, 7.887 de cazuri au fost internate, iar noua persoane au murit. In intreaga tara s-au inregistrat 76 de cazuri de gripa, dintre care 53 au necesitat internare, 25.731 de persoane au suferit de pneumonie, iar dintre acestea 4.897 au fost internate, iar opt persoane au decedat.

De asemenea, s-au inregistrat 65.610 cazuri de infectii respiratorii, dintre care au fost internate 2.937 de persoane.

Ministerul Sanatatii monitorizeaza evolutia afectiunilor acute respiratorii si continua vaccinarea antigripala a persoanelor cu risc pentru gripa.

Metode de prevenire

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa respecte regulile de evitare a imbolnavirii cu afectiuni respiratorii acute virale: evitarea aglomeratiilor, a contactului cu persoanele bolnave, folosirea batistei, respectarea regulilor de igiena personala, aerisirea incaperilor si a locurilor de munca, prezentarea la medicul de familie la primele semne de boala in cazul persoanelor cu risc pentru gripa. (O.M.)