Deocamdata, singurul atu al presedintelui a ramas popularitatea sa, numai ca intr-o democratie conteaza mult si sustinerea parlamentarilor. Iar la acest capitol presedintele nu pare un bun tactician... Ca reactie la manevrele presedintelui din ultima
Deocamdata, singurul atu al presedintelui a ramas popularitatea sa, numai ca intr-o democratie conteaza mult si sustinerea parlamentarilor. Iar la acest capitol presedintele nu pare un bun tactician... Ca reactie la manevrele presedintelui din ultima vreme, Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului ii cer acestuia in prezent sa prezinte scuze public. I se imputa declaratiile sale ofensatoare la adresa oamenilor politici, invinuiti global ca voteaza legi care ii favorizeaza pe infractori.
Degeaba a incercat domnul Cristian Radulescu, liderul grupului PD din Camera Deputatilor, sa atenueze impresia creata spunand ca domnul Basescu nu a vrut sa ii vizeze in general pe parlamentari, ci un caz izolat: proiectul de lege privind scutirea de datorii a fabricilor de bere.
E posibil ca parlamentarii, deja ostili presedintelui dintr-o suma de cauze, sa fi supra-interpretat remarcile critice ale acestuia. Se prea poate... Dar nu e dator un politician ca domnul Basescu, atunci cand se vrea si "jucator", sa previna si riscul de a fi inteles distorsionat? Cert este ca reactia unor parlamentari - mai ales liberali - a fost aceea a unui om jignit pe nedrept. Domnul Crin Antonescu, important lider liberal, a declarat: "nu accept sa fiu aratat cu degetul de nimeni si in primul rand de presedinte, ca posibil infractor sau complice", dupa care tot dansul a adaugat: "sa-i spunem presedintelui Basescu ca nu lupta doar domnia-sa cu Elena Udrea si cu Adriana Saftoiu impotriva coruptiei".
Ofensiva parlamentarilor impotriva presedintelui a coincis cu o schimbare de tactica - in sens moderat - a liberalilor fata de presedinte. Premierul Tariceanu a cerut miercuri seara tuturor partidelor politice sa amane discutiile privind suspendarea presedintelui Basescu pana dupa alegerile europene de la jumatatea lunii mai. Imaginea liberalilor are, desigur, de castigat de pe urma acestui gest conciliator.
Domnul Emil Boc, presedintele PD, cred, insa ca initiativa premierului ascunde totusi un calcul. Sa constituie acest gest o presiune asupra presedintelui Basescu de a se abtine sa mai toarne gaz peste foc, intrucat, in caz contrar, liberalii vor sustine suspendarea lui? In raport cu modificarea Legii referendumului destinata facilitarii demiterii presedintelui, noul demers al liberalilor este, insa, un gest de impacare. Dedesubturile se vor vedea ulterior. O precizare din partea presedintelui Basescu asupra intentiilor sale de viitor ar fi utila in aceste conditii...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.