Presedintele palestinian Mahmud Abbas, reprezentind Fatah, si liderul din exil al Hamas, Khaled Meshaal, au semnat la Mecca, in Siria, acordul de formare a unui guvern palestinian de uniune nationala.

Conform AFP, liderul Hamas Ismail Haniyeh va continua sa fie prim-ministru. Ilustrind optiunea electoratului palestinian, Hamas va ocupa cele mai multe pozitii in noul cabinet, noua, iar Fatah va avea sase posturi si alte patru vor reveni catre patru partide mai mici.

Posturile-cheie din guvern vor fi ocupate de independenti. Astfel, Salam Fayyad, care a mai fost ministru de finante in timpul guvernului Fatah si este bine vazut pe plan international, s-ar putea intoarce in acest post. Iar independentul Ziad Abu Amr ar putea deveni ministru de externe.

Intelegerea dintre cele doua grupari le permite palestinienilor sa aiba o pozitie mai puternica in negocierile (sau confruntarile) cu Israelul.

La o zi de la anuntarea acordului, politia israeliana a intrat in conflict cu un grup de protestatari palestinieni, care se baricadasera in moscheea Al-Aqsa (unul dintre principalele locuri sfinte disputate de evrei si musulmani) pentru a opri lucrarile de reconstructie puse la cale de oficialitatile israeliene. (C.C.)