Medicii vor fi evaluati de pacienti, ale caror opinii vor fi publicate pe site-urile spitalelor.

Site-ul Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti (www.suub.ro) este primul care va afisa o evaluare publica a medicilor, incepind cu 15 februarie. „Este vorba despre un sondaj facut printre pacienti, inainte de externare. Sondajul va releva gradul de multumire al pacientului in legatura cu activitatea profesionala a medicului care l-a ingrijit", sustine Gheorghe Iana, managerul Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti (SUUB).

Tot pe site-ul Spitalului Universitar este afisat deja numarul de interventii chirurgicale de anul trecut ale tuturor medicilor care profeseaza in cadrul spitalului, actiune menita sa ii ajute pe pacienti sa isi aleaga medicul. Aceasta este prima initiativa de acest gen, dupa ce mai multi manageri de spitale au cazut de acord sa publice evaluari ale medicilor.

Operatiile sint numarate

Deja managerii spitalelor contabilizeaza cantitatea operatiilor efectuate. „Intr-o problema de sanatate, romanii isi aleg in primul rind medicul, si nu sectia la care ar trebui sa se prezinte. Consider ca numarul interventiilor medicale intr-un an este un criteriu destul de reprezentiv in evaluarea unui medic. Este o mare diferenta intre un medic care a efectuat 400 de operatii intr-un an si unul care a avut cinci sau sase operatii", declara doctorul Iana. El adauga faptul ca informatii despre medicii din alte spitale se gasesc pe site-ul Colegiului Medicilor din Bucuresti (www.cmb.ro).

Aceiasi bani pe mai putina munca

Managerii spitalelor s-au declarat nemultumiti de faptul ca salariile medicilor nu sint diferentiate in functie de performanta profesionala. „Sint medici cu patru interventii pe an si au acelasi salariu ca si cei care au sute de operatii intr-un an. Este greu de pus ordine in aceasta problema, deoarece trebuie umblat la legislatie", sustine Florian Sologiuc, managerul Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar.

Doctorul Gheorghe Iana a adaugat ca, in spitalul pe care il conduce, aproximativ 35 de medici din 600 au maximum cinci operatii efectuate anul trecut. Ca solutii, managerii spitalelor ofera posibilitatea colaborarii acestor medici in sistemul part-time si platirea salariilor strict in functie de activitatea profesionala.