Dupa ce secole la rind India a fost considerata un centru de spiritualitate, acum modernizarea aduce religia pe Internet.

Cu o crestere economica semnificativa, mai ales in domeniul IT, India se resimte din cauza ritmului alert al modernitatii. In tara hinduismului si a peste 140 de milioane de musulmani, cu minoritati crestine si sikh semnificative, nevoia de religie combinata cu lipsa de timp ii trimite pe tineri pe Internet, sa-si ia online doza zilnica de credinta.

In templul virtual

Practicile religioase au devenit metode de relaxare pentru indienii ancorati in realitatea competitiva si stresanta a Indiei secolului XXI. Si cum templele sau bisericile sint prea departe cind exista un termen-limita de respectat la serviciu, la un click distanta, refugiul e in spatiul sacru virtual. Evident, cutia milei a fost inlocuita cu taxa de accesare. Un indian cu initiativa a creat website-ul saranam.com care ofera servicii religioase. Pentru abonamente intre 4 si 300 dolari, un simplu log on si o cerere pot fi organizate ceremonii religioase complexe la orice templu sau biserica din India.

Clerici cu livrare la domiciliu

Proprietarul a creat site-ul pentru ca el insusi a considerat ca pelerinajele, de exemplu, ii iau prea mult timp. El a pus la punct si o baza de date care cuprinde preoti care sint trimisi la un templu sau la domiciliu, in functie de cerere. Site-ul este un exemplu de diversitate religioasa. Nici una dintre religiile reprezentative ale Indiei nu este neglijata.

Dumnezeu TV

In ultima vreme, in India, este in crestere numarul crestinilor evanghelisti. Acestia au chiar un canal numit Dumnezeu TV (God TV), pentru credinciosii care nu au timp sa se duca la slujba la biserica. Din virful telecomenzii, spiritualitatea e la indemina pentru cei apasati de competitivitatea Indiei moderne, de stresul serviciului si de marea boala a secolului XXI - lipsa de timp.

Islam online Iranul este una dintre tarile musulmane cu un numar impresionant de consumatori de informatie pe Internet. Clericii siiti au sesizat oportunitatea si multi si-au deschis site-uri pe care posteaza predici si raspund la intrebari de genul „e corect din punct de vedere islamic sa fac o operatie de marire a sinilor?". Ba chiar, militiile revolutionare Basij au infiintat un lant de Internet café-uri unde sint accesate exclusiv site-uri islamice.