Secretarul general al NATO sustine ca intreaga comunitate internationala va face o „treaba mai buna" in Afganistan, dar europenii refuza sa suplimenteze trupele.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, s-a adresat ministrilor apararii din statele membre ale Aliantei, in deschiderea reuniunii informale de la Sevilla. El a cerut mai multi bani pentru reconstructia Afganistanului si pentru antrenarea politiei si armatei afgane. Scheffer a precizat ca se vor dona echipamente mai moderne, iar NATO va oferi suficiente trupe pentru confruntarile cu talibanii, in pregatirea unei ofensive majore a ISAF, in urmatoarele saptamini.

Inca 2.000 de militari

Comandantul trupelor NATO din Europa, generalul Bantz Craddock, a cerut tarilor membre sa trimita in Afganistan inca 2.000 de militari, potrivit unor surse diplomatice. Generalul american a explicat ca este nevoie de doua batalioane, plus echipamentele necesare, la frontiera cu Pakistanul. Cu doua zile inainte de reuniune, aliatii au primit o scrisoare din partea generalului Craddock in care li se cerea sa furnizeze avioane de lupta, forte speciale si elicoptere pentru interventia in zone montane. In Afganistan sint acum 33.000 de militari din 37 de tari. Romania are in total 849 de militari in Afganistan si desfasoara misiuni in sudul tarii, regiunea cea mai periculoasa, unde au loc atacuri frecvente ale talibanilor.

Refuz

Ministrul german al apararii, Franz Josef Jung, a amintit ca, in anii ’80, rusii au trimis 100.000 de militari in Afganistan si nu au cistigat, iar omologul sau francez, Michele Alliot-Marie, a cerut NATO sa fixeze obiective mai precise pentru ISAF, propunind o dezbatere in acest sens.

Misiune dificila

Misiunea NATO in Afganistan s-a dovedit a fi mai dificila decit parea, iar tari precum Italia, Spania sau Franta nu doresc sa trimita mai multi militari in zona, nici sa participe la misiuni in zone de risc. Doar SUA si Marea Britanie vor sa trimita mai multe trupe in lupta, iar Germania e de acord sa trimita mai multe avioane de recunoastere.