Intrebat ieri daca poate fi vorba de o raceala diplomatica intre Vatican si Romania in aceasta problema, arhiepiscopul Robu a afirmat ca: "Nu stiu daca a generat o raceala diplomatica insa sunt sigur ca a generat o mare ingrijorare a Sfantului Scaun pentru aceasta istorie a Catedralei amenintate de cladirea de langa. Si chiar daca avocatul a spus ca nu ne pricepem la ce se va intampla in eventualitatea unui cutremur, amintesc cele spuse de inginerul Necula din Statele Unite care a fost unul dintre angajatii acestei firme si care a spus ca in cazul unui cutremur, cu siguranta 80-90% cladirile din jur vor cadea la o distanta de 60 de metri. Or, Catedrala este la doar opt metri de aceasta cladire. Or, daca o asemenea previziune este adevarata, practic autoritatile ne ajuta sa asteptam un cutremur ca sa vedem Catedrala cazuta". Noul amabasador al Romaniei la Vatican a fost primit luna trecuta de Papa Benedict al XVI-lea cu o critica privind situatia de la Sf. Iosif. Si Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Romaniei, si-a exprimat aceeasi ingrijorare afirmand ca este alaturi de biserica sora pentru salvarea Catedralei Sf. Iosif.
Cosmetica marca MAE
Referitor la masurile de cosmetizare a situatiei - prin mijloace de publicitate - propuse de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu in cursul anului trecut, arhiepiscopul Robu a declarat: "La vreme respectiva am interpretat ca pe un act de lipsa de claritate in dialogul cu noi din partea MAE, dar nu numai cu noi, ci si cu Sfantul Scaun. Pentru ca pentru a asigura Sfantul Scaun sau pe Sfantul Parinte de tot sprijinul in aceasta chestiune pe de o parte, iar, pe de alta parte, a spune, a cere Guvernului sa nu ne dea nici un raspuns in privinta Catedralei, ci sa ne duca cu vorba si sa ne spuna ca exista un interes, dar problema de fond sa fie amanata, ne lasa cu un gust amar intr-adevar. Nu este si nu a fost o pozitie clara, binevoitoare din partea MAE. Si acest lucru continua in adresa pe care o aveti a acestei Comisii interministeriale din nou se spune ca Sfantul Scaun va fi informat cu demersurile care se vor face in continuare. Informat ce inseamna? Asa cum suntem si noi informati ca nu avem acces la actul de justitie, ca suntem mereu amanati de fapt cu scopul ca aceasta cladire sa fie terminata, sa fim pusi in fata faptului: iata, e terminata, ce mai vreti?"
Arhiepiscopia sesizeaza CSM si pe Basescu
Arhiepiscopul Ioan Robu a mai declarat ieri ca Arhiepiscopia va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii in legatura cu <<grava incalcare>> a dreptului de a beneficia de un proces echitabil si solutionare a cauzei intr-un termen rezonabil, in cazul constructiei imobilului din vecinatatea Catedralei <<Sfantul Iosif>>. De asemenea, reprezentantii Catedralei romano-catolice au inregistrat la Comisia Europeana si la Comisia pentru Petitia Parlamentului European plangeri cu privire la incalcarea de catre statul roman a legislatiei UE in materia protejarii patrimoniului cultural si arhitectural. De asemenea, Arhiepiscopia romano-catolica de Bucuresti urmeaza sa il sesizeze si pe presedintele Traian Basescu in legatura cu aceasta problema.
De asemenea, Ioan Robu acuza Ministerul Public ca, prin parchetele investite, tergiverseaza solutionarea plangerilor inaintate de Arhiepiscopia Romano-Catolica, sub pretextul complexitatii cauzelor, complexitate pe care au constatat-o in afara oricaror cercetari. "Cladirea continua sa creasca, or, noua ni se spune sa asteptam hotararea judecatoreasca. Justitia, in acest caz, este un fel de fata morgana. Marea noastra durere este ca nu avem acces la actul de justitie si suntem mereu amanati", a conchis arhiepiscopul catolic de Bucuresti.