Scrisoarea semnata de ambasadorii Marii Britanii, Romaniei, Canadei, Olandei, Statelor Unite si Australiei la Roma - in care Italia este chemata sa isi respecte angajamentele asumate in Afganistan - starneste declaratii de protest ale oficialilor
Scrisoarea semnata de ambasadorii Marii Britanii, Romaniei, Canadei, Olandei, Statelor Unite si Australiei la Roma - in care Italia este chemata sa isi respecte angajamentele asumate in Afganistan - starneste declaratii de protest ale oficialilor italieni, care califica acest gest drept un amestec brutal in politica interna a Italiei. Ministrul de Externe si cel al Apararii, in frunte cu seful statului, au taxat textul, adresat italienilor, si nu Guvernului, drept un act neconform cu normele de procedura. Situatia generata in peninsula de ministrul Mihai Razvan Ungureanu se adauga racelii diplomatice cu Vaticanul produsa de atitudinea MAE in cazul Catedralei catolice Sfantul Iosif. Nici gestul ambasadorului roman in Italia nu poate fi clarificat de Bucuresti. In timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu recunoaste ca demersul diplomatiei romane este unul neobisnuit, ministrul demisionar de Externe se contrazice in declaratii, de la o zi la alta, fara a lamuri care a fost implicarea MAE in aceasta initiativa. Derutanta este si afirmatia lui Ungureanu conform careia i-ar fi sugerat omologului sau moldovean, Andrei Stratan, sa se bazeze pe Bulgaria cand are nevoie de sprijin pentru UE. In loc sa isi faca mea culpa, pe ultima suta de metri, Mihai Razvan Ungureanu a incercat sa se apare atacand din nou presa.
Scrisoarea care agita apele in Italia pune, din nou, intr-o lumina nefavorabila diplomatia romana. Dupa ce duminica, Ungureanu spunea ca nu are cunostinta de scrisoarea semnata de ambasadorul Cristian Valentin Colteanu, luni MAE incerca sa dreaga busuiocul explicand ca diplomatul a actionat in baza instructiunilor Ministerului de Externe. Ieri insa, Ungureanu s-a lepadat la al doilea cantat de diplomatia Romaniei, afirmand si el pe gustul premierului si sef al PNL, ca gestul diplomatului este unul neobisnuit. Singura precizare a ministrului demisionar a fost aceea ca pana in acest moment nu s-a primit nici o cerere de clarificare din partea Italiei in legatura cu acest caz. Premierul Tariceanu a recunoscut, insa, ieri, ca gestul ambasadorului roman reprezinta un demers neobisnuit, iesit din uzantele diplomatice, dificil de explicat omologului sau italian, Romano Prodi. Cert este, sustine Tariceanu, ca va trebui declansata o ancheta pentru a se stabili cum de s-a ajuns la o astfel de decizie. Gest pe care l-a calificat insa drept neobisnuit. Epistola celor sase ambasadori ai unor state membre NATO este un apel adresat Guvernului italian de a-si respecta angajamentele, prin mentinerea celor 2000 de militari desfasurati in Afganistan. Conform ziarului Corriere della Sera, documentul diplomatic adresat italienilor a fost o initiativa a reprezentantului american, Richard Spogli. Textul nu a fost semnat de ambsadorii Frantei, Spaniei si Germaniei, care, de asemenea, au contingente in Afganistan.
Scrisoarea a infuriat clasa politica de la Roma
Initiativa celor sase ambasadori a fost comentata pe larg in presa din peninsula si a stranit polemici in randul politicienilor. Prima reactie a venit din partea ministrului de Externe, Massimo D'Alema, care a apreciat ca este vorba despre un act neconform cu procedurile legale. "Cred ca este corect sa ne conformam procedurilor normale in care se discuta aceste chestiuni intre aliati", a spus ministrul italian. Un ton mai dur a avut ministrul Apararii, Arturo Parisi, care a afirmat ca scrisoarea este "o initiativa neobisnuita si, daca se are in vedere respectarea suveranitatii noastre, o neconformare la normele legii". Chiar daca nu are putere de initiativa autonoma in materie de politica Externa, presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, si-a manifestat surprinderea fata de gestul celor sase ambasadori. Seful statului s-a declarat de acord cu afirmatiile ministrului Apararii, Arturo Parisi, care a catalogat initiativa drept "neobisnuita". "Atunci cand un ambasador strain intr-o tara, in loc sa se adreseze guvernului legitim al acelei tari, face apel direct la cetatenii acesteia, ii invita de fapt pe cetateni sa nege legitimitatea acelui guvern", comenta ziarul La Stampa. Nici opozitia nu a vazut cu ochi buni scrisoarea celor sase, liderul de grup al Aliantei Nationale, Altero Matteoli, fiind de parere ca textul este "stanjenitor" si, prin urmare, este tot mai urgenta o clarificare politica a premierului Romano Prodi privind Afganistanul, in fata celor doua Camere ale Parlamentului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.