Un rezultat amuzant al unui sondaj din SUA (realizat de un institut din San Francisco, preocupat de impactul media asupra copiilor): parintii sint mai ingrijorati de efectele media asupra copiilor decit de relatiile sexuale in care acestia s-ar putea implica. Un alt sondaj arata ca adultii vad sexul abia ca pe a patra optiune posibila in pat: cititul sau privitul unei emisiuni la televizor fac parte din primele optiuni. Referitor la primul sondaj, in societatile conservatoare, sexul era (si ramine) o mare sperietoare. Cum au reusit media sa preia aceasta postura? Cit priveste cel de-al doilea sondaj, el nu face altceva decit sa reflecte curat o realitate: sexul ocupa mult mai mult loc in media decit in viata individului normal.

Cele doua sint legate oarecum, pentru ca arata ca media sint un fel de aspirator al vinei de pretutindeni. Violenta, demagogia, ignoranta nu mai sint tratate ca fapte in sine, ci ca fapte ale media… Televizorul este de vina pentru simplul fapt ca transmite, aceasta este prejudecata care trebuie infruntata. Este o problema pe care o are de infuntat si netul. E, de altfel, o prejudecata pe care au avut-o de infruntat si cartile cindva - acum un mijloc extrem de onorabil de informare si de distractie. Simplul fapt ca indivizii din noua generatie sint mult mai buni consumatori de media decit parintii lor ii face pe acestia din urma sa alunece intr-o dorinta de control sporit asupra copiilor.

Parintii nu sint mai indulgenti cu viata sexuala a odraslelor, ci doar si-au transferat obsesiile dinspre sex spre media - si cu ajutorul media, desigur. In plus, chatul, telefonia mobila, faptul ca multi copii din ziua de azi se pot organiza de la distanta mult mai usor in grupuri, ingrijoreaza prin forta eliminarii familiei din viata sociala. Discutiile plicticoase cu parintii sau cu bunicii pot fi inlaturate de copii printr-un chat interesant cu grupul de prieteni care-i intereseaza. Copiii nu mai au momente de liniste, de izolare sau de singuratate in familie, asa cum au avut parintii lor. Or, asta nu poate provoca decit angoase celor mai in virsta.

Sexul nu mai provoaca nelinisti mari pentru simplul fapt ca adultii si-au gasit alta jucarie (sperietoare, cum vreti sa-i spuneti): media. In plus, sexul nu pare sa le ocupe din timp prea mult. O fi de la plictiseala provocata de largul consum pornografic. Deci tot media sint de vina.