Audierile urmeaza sa se desfasoare cu usile inchise, in aprilie, in nordul Elvetiei. Jurnalistii sunt cercetati pentru ca au publicat, la 8 ianuarie 2006, un document privind asa-numitele "centre de detentie" si la metodele de interogare practicate d
Audierile urmeaza sa se desfasoare cu usile inchise, in aprilie, in nordul Elvetiei. Jurnalistii sunt cercetati pentru ca au publicat, la 8 ianuarie 2006, un document privind asa-numitele "centre de detentie" si la metodele de interogare practicate de agentii CIA. Documentul secret era un fax ce provenea de la Ministerul egiptean de Externe si fusese interceptat de serviciile de informatii elvetiene. Ulterior, acesta a ajuns in mainile jurnalistilor, care au decis sa il publice. Potrivit faxului, 23 de irakieni si afgani ar fi fost interogati intr-o baza americana din Romania, mai precis la baza Mihail Kogalniceanu. Documentul egiptean arata ca existau "centre de interogare similare in Ucraina, Kosovo, Macedonia si Bulgaria". Ulterior, mMinisterul de Externe de la Cairo avea sa sustina ca faxul egiptean interceptat de serviciile secrete elvetiene era, de fapt, doar un sumar al stirilor de presa. Explicatia oferita de Cairo a fost ca in orice minister de Externe, ambasadele trimit in fiecare zi cele mai importante articole care apar in ziare. O alta ancheta militara vizeaza persoanele care au transmis documentul publicatiei Sonntags Blick. Jurnalistii sunt acuzati ca au incalcat legea secretelor militare. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.