Liberalii au votat ieri, cot la cot cu PSD, PRM, PC si UDMR pentru simplificarea modalitatii de demitere a sefului statului. Potrivit proiectului adoptat ieri de Camera Deputatilor, presedintele Traian Basescu poate fi demis din functie, in cazul org
Liberalii au votat ieri, cot la cot cu PSD, PRM, PC si UDMR pentru simplificarea modalitatii de demitere a sefului statului. Potrivit proiectului adoptat ieri de Camera Deputatilor, presedintele Traian Basescu poate fi demis din functie, in cazul organizarii unui referendum, daca in favoarea plecarii sale de la Cotroceni se va pronunta majoritatea "simpla", adica jumatate plus unu dintre cei care se vor prezenta la urne. Initiativa de modificare a legii referendumului a intrunit 215 voturi "pentru", impotriva proiectului pronuntandu-se doar reprezentantii PD si PLD (56 voturi) si o abtinere. Totodata, a mai fost adoptat un amendament potrivit caruia organizarea referendumului nu poate avea loc cu mai putin de sase luni inainte de alegerile prezidentiale, parlamentare, locale sau pentru Parlamentul European. Consecinta adoptarii acestui text ar putea fi amanarea alegerilor pentru PE, prevazute pentru 13 mai, in conditiile in care PSD nu are intentia de a amana procedura de suspendare.
Coalitie ad-hoc
Suparati, democratii au acuzat PNL de coalitie ad-hoc cu PSD, aratand ca "noua majoritate parlamentara" are drept obiectiv suspendarea presedintelui Traian Basescu "in conditii suspecte". PD a incercat evitarea adoptarii proiectului, fie prin solicitarea de retrimitere a acestuia la Comisia juridica, fie ridicand semne de intrebare asupra corectitudinii votului. In replica, liderul deputatilor PNL Crin Antonescu, a avertizat ca acuzatiile privind o alianta PNL-PSD risca sa denatureze definitiv si complet Alianta DA. "PNL voteaza legi pe baza unor principii si nu pentru sau impotriva unor persoane, chiar daca este vorba de Traian Basescu", a subliniat el. Si udemeristii au invocat consecventa fata de sustinerea principiului simetriei intre modalitatea de alegere si cea de demitere a presedintelui. Camera Deputatilor a fost camera decizionala in cazul acestui proiect, legea urmand sa ajunga la presedinte pentru a fi promulgata. Seful statului o poate trimite inapoi Parlamentului spre reexaminare. De asemenea, actul normativ poate fi contestat la Curtea Constitutionala. (Raluca PAPADOPOL)
Parerea premierului, anul trecut
Premierul Calin Popescu Tariceanu aviza negativ, cu exact un an in urma, propunerea de modificare a Legii referendumului initiata de patru deputati PSD si votata ieri de deputatii liberali.
Executivul explica, sub semnatura primului ministru, ca "legiuitorul a prevazut reguli procedurale diferite pentru problemele supuse aprobarii prin referendum, intrucat este vorba de situatii prevazute in mod distinct chiar de Legea fundamentala". "Problema demiterii presedintelui Romaniei, ca si a organizarii referendumului in cazul revizuirii Constitutiei, este reglementata in mod distinct", se arata in avizul negativ. Premierul explica: "Textul articolului 95 alineatul 3 din Constitutie vorbeste despre demiterea presedintelui Romaniei in cel mult 30 zile de la data aprobarii propunerii de suspendare a acestuia. In ceea ce priveste acest referendum, Legea fundamentala nu indica daca majoritatea va trebui sa fie calificata, absoluta sau relativa sau daca majoritatea va trebui sa fie raportata la numarul total al cetatenilor cu drept de vot, la numarul cetatenilor care au participat la vot ori numai la numarul de voturi valide. De aceea, a ramas la latitudinea legiuitorului stabilirea regulilor procedurale, a majoritatii cerute pentru aprobarea demiterii presedintelui, stabilindu-se astfel o anumita majoritate tocmai pentru a marca distinctia intre situatia demiterii presedintelui Romaniei, care este o consecinta a suspendarii din functie a acestuia si celelalte probleme de interes national in care chiar presedintele poate cere organizarea unui referendum". (A.H.)
Tariceanu: Modificarile il vizeaza pe urmatorul presedinte
Politica sustinuta in ultimii doi ani de presedintele Traian Basescu pentru distrugerea Aliantei pregateste intrarea PSD la guvernare, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu.
Totodata, el a sustinut ca votul din Parlament al PNL privind Legea referendumului nu il vizeaza pe actualul sef de stat, modificarile trebuind sa se refere la urmatorul mandat al unui presedinte. "Datorita politicii pe care presedintele o duce de doi ani si care a vizat distrugerea PNL, indepartarea prim-ministrului si, pana la urma, distrugerea Aliantei, rezultatul este cel pe care il vom putea constata: ca PSD ridica pretentii, incepe sa se afirme dupa ce doi ani a fost practic inexistent si ca i se pregateste intrarea la guvernare. Sa fim bine intelesi, e o chestiune simpla de logica - distrugerea Aliantei va aduce PSD la guvernare, nu stiu cu care dintre partide. Este opera presedintelui, nu o optiune a PNL in acest sens", a insistat Tariceanu, citat de Mediafax.
El a apreciat totodata ca decizia PD de a candida pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European reprezinta "rezultatul eforturilor sustinute ale presedintelui". (R.G.)
Intelectualii catre clasa politica
Un grup de intelectuali a lansat, in revista "22", citata de Hotnews, un Apel catre clasa politica, pentru a stopa criza politica ce "ameninta sa ia proportii". "Ceea ce constatam in clipa de fata este o ruptura a majoritatii clasei politice romanesti de mersul firesc al istoriei si de dorintele si aspiratiile majoritatii poporului roman. Aceasta este adevarata criza politica pe care o traverseaza acum Romania", sustin semnatarii Apelului. Ei explica faptul ca "precaritatea Aliantei PD-PNL a permis revenirea agresiva la rampa a partidelor din opozitie (PSD, PC, PRM), singurele, de altfel, care, incapabile sa-si refaca imaginea in ochii electoratului, ar avea ceva de castigat de pe urma acestui scandal". Initiatorii apelului arata: "Criza politica pe care o traim astazi isi are de fapt originea in teama celor care se simt dintr-o data amenintati de trei initiative mai importante ale actualului presedinte al Romaniei", respectiv faptul de a fi declarat razboi coruptiei; cererea de desecretizare a tuturor arhivelor Securitatii; condamnarea recenta a comunismului si a ravagiilor facute de el in Romania. "Din acest moment, Traian Basescu a devenit tinta atacurilor concertate ale celor care si-au simtit clatinate afacerile, impunitatea, posibilitatea perpetuarii statului oligarhic postcomunist". Intre semnatari se regasesc: Magdalena Boiangiu, Mircea Cartarescu, Magda Carneci, Andrei Cornea, Tom Gallagher, Armand Gosu, Stere Gulea, Sorin Iliesiu, Alexandru Lazescu, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihaies, Dan C. Mihailescu, Andrei Oisteanu, Anca Oroveanu, Serban Papacostea, Horia Roman-Patapievici, Victor Rebengiuc, Vladimir Tismaneanu, Gelu Trandafir, Traian Ungureanu, Serban Radulescu-Zoner, Alexandru Zub. (A.H.)
Respingerea suspendarii duce la dizolvarea Parlamentului
Respingerea suspendarii presedintelui prin referendum ar putea avea ca efect dizolvarea Parlamentului, a declarat, luni seara, la Realitatea TV, liderul PD, Emil Boc, citand dintr-un manual de Drept Constitutional al senatorului PSD, Antonie Iorgovan. "Daca presedintele este demis, castiga Parlamentul, dar daca castiga presedintele ce se intampla cu Parlamentul? Solutia logica, fireasca si constitutionala este ca Parlamentul trebuie sa plece. Nu este numai punctul meu de vedere. Am adus special in aceasta seara o lucrare de drept constitutional unde se mentioneaza foarte clar in interpretare", a declarat Emil Boc. In replica, senatorul Antonie Iorgovan ne-a declarat ca nu mai sustine teza la care a facut referire Emil Boc pe motiv ca Legea fundamentala nu permite o astfel de interpretare. "Era o discutie pe ideea revizuirii Constitutiei. Dar Constitutia nu s-a modificat. Nu o sustin pentru ca nu o sustine Constitutia", a comentat Iorgovan. (R.A.)
PD sesizeaza Curtea
ZIUA Foto Democratii vor ataca la Curtea Constitutionala legea de modificare a referendumului care a fost adoptata ieri de Camera Deputatilor. PD sustine, intr-un comunicat, ca modificarea legii referendumului contravine regulilor fundamentale ale statului de drept, fiind incalcate articolul 81 si articolul 15 alineat 2 din Constitutia Romaniei. "Pe de-o parte, acestea mentioneaza foarte clar principiul desemnarii si implicit al revocarii presedintelui Romaniei cu votul majoritatii alegatorilor inscrisi in listele electorale si nu a celor prezenti la vot. Pe de alta parte, legea dispune numai pentru viitor, asa incat nu pot fi schimbate regulile care vizeaza procedurile de numire si de revocare ale presedintelui in timpul mandatului acestuia", se arata in comunicatul remis de PD. (C.E.)
PC da termen premierului
Conservatorii i-au dat premierului Calin Popescu Tariceanu un termen, pana la 1 martie, pentru a forma un Guvern minoritar exclusiv din membri ai PNL. In cazul in care Tariceanu nu vine cu proiectul de Guvern pana la aceasta data, conservatorii au aratat ca primul-ministru nu se va mai putea baza pe voturile PC. "Orice altfel de Guvern nu va primi votul PC, iar daca dupa 1 martie Romania nu va avea un guvern minoritar, monocolor liberal, Tariceanu nu va mai putea conta pe voturile PC", a aratat liderul PC Dan Voiculescu. Conservatorii vor vota in Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, dar nu vor semna textul pregatit de pesedisti, pe motiv ca au propriile argumente, pe care inca le analizeaza. (V.D.)
Smenul lui Vadim
Seful peremistilor Vadim Tudor s-a hotarat ieri sa joace la doua capete in ceea ce priveste eventualitatea suspendarii presedintelui Basescu. Tribunul a trambitat ca vrea sa se intalneasca cu seful statului deoarece "orice pacatos mai merita o sansa" urmarind, prin aruncarea acestui fitil, sa-i forteze mana pesedistului Mircea Geoana. "Vadim vrea ca scandalul suspendarii sa isi atinga apogeul in perioada europarlamentarelor sperand ca tevatura suspendarii ar mai rupe din procentele electorale ale PD. Geoana vrea sa demareze procedura saptamana viitoare si, in acest sens, are neintelegeri cu Tribunul. Vadim ii forteaza astfel mana lui Geoana pentru a decala scandalul suspendarii", ne-au declarat surse din conducerea PRM. Pe de alta parte, potrivit acestora, Vadim se teme de tradarea "maestrului combinatiilor" Viorel Hrebenciuc si de a parlamentarilor PSD fideli acestuia care ar putea, la adapostul anonimatului, sa voteze impotriva suspendarii. "Hrebenciuc cu ai lui nu cred in oportunitatea suspendarii care ar putea sa aiba efect de bumerang si sa stigmatizeze Opozitia in sondaje", ne-au mai declarat sursele citate. (Razvan GHEORGHE)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.