Camera Deputatilor a votat ieri modificarea Legii Referendumului, care permite demiterea mai usor a presedintelui. Alianta D.A. n-a mai functionat: doar PD si PLD s-au opus.

PSD, PNL, PRM, PC, UDMR si minoritatile au votat ieri, cot la cot, impotriva presedintelui Traian Basescu. Votul a configurat practic o alta majoritate parlamentara decit cea condusa de Alianta D.A.: Alianta anti- Basescu.

In mod strategic, liberalul Bogdan Olteanu i-a cedat conducerea sedintei pesedistului Valer Dorneanu. Totusi, nici dupa exprimarea votului lucrurile nu erau foarte clare in Parlament. I se poate aplica aceasta masura lui Basescu din actualul mandat sau nu?

Problema urmeaza sa fie lamurita la Curtea Constitutionala, care va trebui sa se pronunte asupra contestatiei anuntate deja de PD.

Cu 215 voturi „pentru", 56 „contra" (PD si PLD) si o abtinere, propunerea legislativa (initiata de deputatii PSD) privind modificarea Legii referendumului a fost adoptata de Camera Deputatilor, camera decizionala. Daca legea va fi promulgata, pentru demiterea presedintelui vor fi necesare jumatate plus unu din voturile celor prezenti la urne, nu din totalul populatiei cu drept de vot, cum era pina in acest moment.

La ora actuala nu se poate spune insa, cu certitudine, cind si in ce forma va intra legea in vigoare, deoarece democratii au anuntat ca o vor ataca la Curtea Constitutionala. De asemenea, Basescu are posibilitatea de a o intoarce in Parlament.

Chiar si dupa exprimarea votului, parerile erau impartite: i se aplica sau nu lui Basescu din actualul mandat? Opozitia zice ca da, Puterea ca nu prea. Dilema urmeaza sa fie rezolvata de Curtea Constitutionala.

Sedinta ca pe vremuri

Primul semnal a fost dat chiar de catre liberalul Bogdan Olteanu, care, strategic, l-a lasat pe vicepresedintele Valer Dorneanu (PSD) sa conduca sedinta. Si a fost una ca pe vremuri. Cind PSD taia si spinzura in Parlament. Astfel, cind PD a cerut 30 de minute de consultari, Dorneanu nu a aprobat decit zece. Sa mearga votul repede.

Dezbaterile la Legea referendumului au fost tensionate, inregistrindu-se un duel permanent intre deputatii PSD, pe de o parte, si democrati si platformisti, de cealalta parte. Cite o singura interventie au avut cei din PNL, PRM si PC. In mod suspect, votul electronic nu a functionat ieri, Dorneanu anuntind o defectiune tehnica.

Alegeri europarlamentare aminate In situatia in care Legea referendumului va intra in vigoare in forma adoptata ieri in Camera Deputatilor si in ipoteza ca in lunile martie sau aprilie Parlamentul va vota suspendarea presedintelui Traian Basescu, alegerile pentru Parlamentul European vor fi decalate, cel mai sigur pentru octombrie sau noiembrie, in functie de data la care se va vota suspendarea. Noua lege a referendumului impune un termen de aminare de sase luni. (L.G.)

PSD ar putea sustine un guvern PNL PSD s-a razgindit - nu mai vrea alegeri anticipate. La sedinta grupurilor parlamentare ale PSD a fost prezentata o „strategie" pentru sesiunea legislativa februarie - iunie 2006. In textul acestor documente se afirma ca „alegerile anticipate nu reprezinta in acest moment o solutie viabila, in conditiile in care Romania trebuie sa-si consolideze strategia postaderare". De asemenea, Geoana a recunoscut ca PSD ar putea sustine un guvern minoritar, daca acesta nu e al Aliantei D.A. si daca e restructurat, cerindu-i din nou premierului sa vina cu aceste propuneri in Parlament, luna aceasta. (C.S.)