Titlurile de despagubire vor putea fi tranzactionate liber, dupa modelul cupoanelor de privatizare din anii ’90, inainte de a se transforma in actiuni ale Fondului Proprietatea.

Titlurile emise pentru despagubirea celor care au proprietati confiscate de statul comunist care nu mai pot fi restituite in natura vor putea fi vindute liber. Singura conditie este consfintirea vinzarii printr-un „act juridic translativ de proprietate incheiat in forma autentica", dupa cum arata un proiect de act legislativ emis de Ministerul Finantelor si destinat sa urgenteze functionarea Fondului Proprietatea (FP). Avocatul Corin Trandafir, reprezentant al mostenitorilor industriasilor Malaxa si Auschnitz, spune ca recunoasterea posibilitatii de vinzare va determina ca la cedarea certificatelor sa nu se mai acorde cumparatorilor discounturi de pina la 50-70%, dupa cum indicau surse neoficiale ca s-ar proceda.

Numerar pina la 200.000 de euro

Un alt motiv pentru care discounturile acordate nu vor mai fi asa mari este faptul ca proiectul prevede un orizont de timp in care va avea loc listarea Fondului. „Increderea in FP va creste, iar discounturile vor fi mult mai mici", spune avocatul. „Se vor putea vinde cu o valoare mai mica decit cea de pe bursa, dar detinatorii vor avea de ales daca le dau sau nu", spune acesta.

Daca au avut suficienta rabdare si nu si-au vindut imediat dupa primire titlurile de despagubire, detinatorii acestora le vor putea transforma in numerar, in limita a 200.000 de euro, arata proiectul de act normativ. Suma va fi platita prin Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar, nou infiintata. Daca titlul de despagubire individual este emis pentru o suma echivalenta cu maximum 200.000 de euro, titularul are posibilitatea sa solicite realizarea conversiei in actiuni emise de Fondul Proprietatea (FP), acordarea de despagubiri in numerar sau poate opta pentru actiuni si numerar.

Daca valoarea despagubirilor depaseste echivalentul a 200.000 de euro, se pot solicita exclusiv actiuni emise de Fond sau numerar, in limita a 200.000 de euro pe persoana, si diferenta in actiuni ale Fondului. Titlurile se vor valorifica in termen de trei ani de la data emiterii, care insa nu expira mai devreme de 12 luni de la prima sedinta de tranzactionare a actiunilor. Banii necesari vor veni de la Ministerul Finantelor Publice, prioritar din sumele incasate de acesta din vinzarea actiunilor pe care le detine la Fondul Proprietatea si alte surse.

Listarea la bursa in 9-12 luni

Presedintele Fondului Proprietatea, Alexandru Paunescu, spune ca proiectul ordonantei este unul corespunzator. Fript o data cu ciorba, dupa o asteptare de jumatate de an, Paunescu sufla si in iaurt, spunind ca asteapta aprobarea ordonantei de Executiv.

Listarea la bursa a FP va avea loc in termen de 9-12 luni de la adoptarea ordonantei de urgenta, adauga presedintele FP. De abia dupa listare va fi posibila si plata drepturilor pentru cei care solicita despagubiri in numerar, deoarece banii necesari platilor vor fi obtinuti de MFP prin vinzarea la bursa a unui pachet de 10-20% din actiunile FP.