Basescu este foarte aproape de a pierde si controlul asupra CSAT dupa demisia lui Ungureanu.

O prima consecinta directa a indepartarii de la conducerea MAE a lui Ungureanu este pierderea de catre presedintele Traian Basescu a pozitiei de forta din interiorul CSAT. Conform alineatului unu din articolul doi al Regulamentului propriu de functionare, CSAT adopta hotariri prin consens si nu prin vot. Consensul trebuie sa provina de la cel putin doua treimi dintre cei 12 membri ai CSAT. In aceste conditii, fiecare dintre membrii CSAT conteaza in calculul deciziilor, impotrivirea fie si numai a doi sau trei membri fiind de natura sa afecteze luarea unor hotariri de importanta celei referitoare la pastrarea sau retragerea trupelor din Irak. O singura optiune impotriva - cum a fost cea lui Tariceanu pe problema retragerii militare din Irak - nu afecteaza consensul. Insa, cind acestuia i se alatura cel putin alti doi sau trei dintre membri - penelisti sau nu - CSAT nu mai poate lua deciziile pe care le pune pe masa presedintele Traian Basescu.

Astfel, chiar si numai pentru sicane politice, s-ar putea ajunge la blocarea activitatii CSAT, chiar si in eventuale situatii de criza. Practic, la nivelul unor experti militari consultati de noi exista ingrijorarea ca Tariceanu poate sa-i blocheze, dupa plecarea oficiala a lui Mihai Razvan Ungureanu din fruntea MAE, deciziile lui Basescu. Astfel, seful statului ar putea fi in postura de a nu mai putea contracara o propunere similara cu cea de anul trecut a PNL de retragere a trupelor romane din Irak.

Maior, de la SRI sau de la PSD?

Conform legii, membrii CSAT sint: presedintele Romaniei (Traian Basescu), primul-ministru (Calin Popescu Tariceanu), ministrul Apararii Nationale (Sorin Frunzaverde), ministrul Administratiei si Internelor (Vasile Blaga), ministrul Afacerilor Externe ( in prezent Mihai Razvan Ungureanu), ministrul Justitiei (Monica Macovei), ministrul Economiei si Comertului (Varujan Vosganian), ministrul Finantelor Publice (Sebastian Vladescu), directorul Serviciului Roman de Informatii (George Cristian Maior), directorul Serviciului de Informatii Externe (Claudiu Saftoiu), seful Statului Major General al Armatei Romane (generalul Gheorghe Marin) si consilierul prezidential pentru securitate nationala (Sergiu Medar). Dintre toti cei de mai sus (majoritatea fiindu-i favorabila lui Basescu), pentru „luxarea" presedintelui, premierul poate conta pe sprijinul lui Varujan Vosganian, al lui Sebastian Vladescu si, probabil, al viitorului ministru de Externe. Punindu-l la socoteala si pe cel al lui Tariceanu, e vorba de patru „voturi" pe care premierul poate conta din totalul celor 12. Tariceanu mai are nevoie de un singur vot pentru a bloca o decizie in CSAT. Si sa nu uitam ca, desi a fost propus de Basescu, seful SRI, George Cristian Maior, provine totusi de la PSD.