Ministerul Sanatatii a ignorat recomandarile expertilor PHARE cind a cumparat un soft pentru decontarea serviciilor spitalicesti.

Softul achizitionat din Australia de Ministerul Sanatatii, pentru decontarea serviciilor spitalicesti, nu s-a bucurat de sprijinul expertilor straini care au participat la programul PHARE ce avea ca obiect implementarea noului sistem de decontare. Intr-o corespondenta intre CNAS si Ministerul Sanatatii, din luna noiembrie a anului trecut, directorul general al CNAS aduce la cunostinta o serie de recomandari: expertii PHARE au propus ca programul informatic sa poata fi compatibil inclusiv cu cele mai noi softuri de acest tip, iar in procesul de achizitie sa fie incluse, pe linga instruirea personalului tehnic in vederea instalarii sale, si servicii de consultanta pentru probleme de operare cauzate de lipsa de experienta a medicilor din spitale in lucrul cu acest soft. In final, optiunea ministerului a fost insa diferita. Dupa cum reiese din caietul de sarcini, ministerul recunoaste ca exista si versiuni mai performante ale softului, dar ca el doreste o versiune mai veche.

Intr-un drept la replica trimis ieri redactiei, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, precizeaza ca softul respectiv s-a cumparat prin achizitie directa, deoarece avea valoarea de 5.000 de euro, iar in ceea ce priveste o eventuala consultanta oferita spitalelor pentru a invata medicii cum sa schimbe codificarile necesare folosirii softului australian in locul celui american, nu exista o astfel de solicitare in prezent, noua codificare putind fi accesata gratuit pe site-ul Ministerului Sanatatii. Ministrul spune ca a achizitionat licenta in mod direct, intrucit la sfirsitul lui 2006 nu mai avea timp sa organizeze licitatie si a preferat o valabilitate de numai un an, pentru ca in 2007 vrea sa faca licitatie.