Un nou format la „Deschide lumea!". De luni pina vineri, intelegerea in timp real a realitatii, la Realitatea TV, sarm feminin si un pic de "sintem ale dracului".

Sarm feminin, in direct?

Cretulescu: Sint situatii, in direct, cind nu ai sunet, nu ai imagini, nu prea ai informatii despre stirea momentului, asa ca iti ramine cel mult sarmul. Ai doua posibilitati: sa-l folosesti bine si sa-l folosesti foarte bine.

Sincai: Cred ca da.... Dar nu fac asta intentionat.

Ale dracului?

Cretulescu: Doi batrini (92 si 94 de ani) dintr-o localitate uitata de lume se casatoresc pentru a primi ajutorul de tineri insuratei pe care-l acorda autoritatile locale. Cu cei aproape 200 de euro astfel cistigati, batrinii vor sa-si cumpere cele necesare pentru inmormintare, pentru ca pensia nu le permite acest lux. In acelasi timp, in alt loc, oameni importanti in stat ne spun : „Audi este o achizitie ca si matura din minister, ca si farasul", „Cred ca liberalii au luat pastile albastre la congres si s-au umflat muschii pe ei". Se intimpla in Romnia, iar partea trista e ca se intimpla aproape zilnic. Ca jurnalist, remarci! Esti al dracului? Unii zic ca da, eu cred ca-ti faci doar meseria!

Sincai: Atunci cind ai un invitat cu care ai stabilit ceva... si el, in direct, o ia razna... sau, mai rau, atunci cind amindoi - eu si invitatul - stim ceva, dar el, pe post, zice ca nu e asa... adica, ma minte in fata...

Multumire?

Sincai: Cind aflu prima ceva. Ceva ce poate schimba regulile jocului.

Adevarul?

Cretulescu: Ca in alte domenii, adevarul e greu de gasit, iar marea lui problema - mai este si relativ. Lucrurile sint simple cind ne aflam in fata asa-numitului adevar statistic. 70% dintre romani vor sa... in urma accidentului au murit X persoane. Dar in meseria asta nu te lovesti doar de statistici. Ca jurnalist, de cele mai multe ori te afli in urmatoarea situatie - X spune: Y m-a batut, iar Y spune: NU, adevarul e ca X m-a batut. Ce urmeaza - zeci de telefoane, intrebari, martori, persoane care pot oferi detalii. Iar dupa ore de munca, s-ar putea sa nu ajungi la un raspuns concludent. Ce faci, dai stirea sau nu? Da, pentru ca ziaristii nu dau verdicte, ci doar prezinta o situatie cu datele pe care le au pina la acel moment. Totul e adevarat, autentic, chiar daca nu putem spune cine pe cine a lovit. Lucrurile se complica si mai mult cind ajungi in zona politica, unde toata lumea loveste pe toata lumea, iar dupa saptamini de pumni si lovituri sub centura, s-ar putea ca singurul adevar incontestabil sa sune cam asa - biletelul era alb si nu roz.

Se poate trai din salariul de televiziune?

Sincai: Se poate. Cheltuiesti o data pe luna si bine...