Presedintele Agentiei Sanitar-Veterinare, Marian Avram, ar putea fi urmatorul pe lista celor care zboara din Executiv. Liberalii ii poarta simbetele dupa gafele pe care le-a facut. In plus, el a fost sustinut de PD.

Dan Motreanu, ministrul Agriculturii, a anuntat ca a trimis Corpul de Control al ministerului pentru a investiga activitatea Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare. Miza este de a aduna suficiente motive pentru ca premierul Tariceanu sa il poata demite pe presedintele Marian Avram (foto), pus in aceasta functie de PD, care este „detinatorul" postului. „Voi cere presedintelui ANSV sa prezinte in sedinta de guvern de saptamina viitoare o analiza a activitatii sale. Apelez la aceasta solutie pentru ca sint nemultumit de activitatea autoritatii, pentru ca exista multe semne de intrebare legate de deciziile luate si sint numeroase termene ce au fost depasite", a spus ministrul Agriculturii. Pentru ca ANSV se afla in subordinea premierului, numai acesta il poate demite pe Marian Avram. Ministrul Agriculturii poate doar solicita primului-ministru sa ia masuri. Contactat de „Cotidianul", presedintele ANSV a declarat ca nu a primit nici un semnal al posibilei sale inlocuiri si a refuzat sa faca orice alt comentariu asupra subiectului.

Scandal dupa scandal

Nemultumirile legate de activitatea presedintelui ANSV au iesit la iveala mai ales dupa emiterea ordinului prin care li se interzice ciobanilor sa vinda brinza in afara localitatii de domiciliu. Pentru ca actul normativ este total deplasat, ministrul Agriculturii a trebuit sa amine cu sase luni intrarea lui in vigoare si constituirea unei comisii de analiza pentru modificarea sau anularea ordinului. Dupa ce Marian Avram a spus si ca transhumanta este ilegala, pentru a evita aparitia altui ordin controversat si pentru ca nu-l putea convinge pe seful ANSV sa nu mai emita acte normative aiurea, ministrul Motreanu a trimis o scrisoare Monitorului Oficial prin care solicita ca nici un ordin al ANSV sa nu mai fie publicat daca nu este semnat si de ministrul Agriculturii.

Pesta porcina la control

Demiterea presedintelui ANSV a fost ceruta mai intii de procesatorii din industria carnii, dupa ce s-a decis reintroducerea vaccinarii porcilor impotriva pestei. „Prin aceasta hotarire, Marian Avram ne-a scos de pe Piata Comuna si a creat probleme intregii economii romanesti. Noi sintem total de acord cu inlocuirea lui cu un om competent", a spus Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.

PNL vrea sa renegocieze tot PNL intentioneaza ca o data cu restructurarea Guvernului sa renegocieze toate functiile din Executiv, sustin surse din conducerea partidului. Vestea i-a luat prin surprindere pe democrati, care se pling de faptul ca au aflat din presa de intentia premierului de a veni in Parlament pentru a cere un vot de incredere la restructurare. Tariceanu intentioneaza sa vina in fata senatorilor si deputatilor in cursul lunii februarie. (L.G.)

Cinci victime dupa un an de conflict De mai bine de sase luni, Guvernul a inceput sa fie scena rafuielilor politice din interiorul Aliantei.

Mihai Razvan Ungureanu a fost obligat sa demisioneze din fruntea MAE la cererea premierului Tariceanu. Este, pina in acest moment, cea mai importanta victima a razboiului presedinte-premier.

Bodu, executat in plin scandal

Un interviu dat presei centrale i-a fost fatal lui Sebastian Bodu. El a fost demis de la ANAF pe 20 ianuarie, dupa ce Tariceanu i-a reprosat comentariile critice la adresa ministrului Finantelor. Demiterea lui Bodu a survenit in plin scandal PD-PNL si a fost un gest prin care Tariceanu a facut o demonstratie de forta. Initial, PD a acuzat incalcarea protocolului Aliantei. Ulterior insa, Blaga i-a luat apararea lui Tariceanu: „Daca mie imi facea aceste reprosuri Bodu, intii il bateam si dup-aia il dadeam afara".

Atanasiu pleaca, trupele ramin

Scandalul Atanasiu a izbucnit in momentul in care ministrul Apararii a anuntat retragerea trupelor romanesti din Irak. Pe 12 septembrie 2006, acesta era suspendat din functie de presedintele Basescu, pe cu totul alt motiv, in urma unei plingeri penale depuse de Adriana Saftoiu si de Eugen Bejinariu. Pe 6 octombrie, Atanasiu primea din partea procurorilor decizia de neincepere a urmaririi penale, insa pe 25 de octombrie, acesta demisiona din Guvern. Atanasiu a fost recuperat rapid in structurile guvernamentale si numit in fruntea AVAS, in locul sacrificatului Razvan Orasanu.

Vlaicu, gonit de la RAAPPS

„Cotidianul" a dezvaluit in luna octombrie a anului trecut ca RAAPPS a retrocedat zeci de imobile adevaratilor proprietari numai dupa ce acestia au acceptat sa incheie antecontracte de vinzare-cumparare cu anumiti clienti politici.

Printre acestia: Mihai Cuptor si Mugurel Dinu. In urma acestor dezvaluiri, democratul Cristian Vlaicu, considerat un apropiat al familiei Dorin Cocos-Elena Udrea, a fost inlocuit din functie, in locul sau fiind numit liberalul Adrian Dumitru. O data cu Vlaicu, din CA al regiei au fost retrasi alti trei membri PD.

Mantog a fost „baiat destept"

Democratul Ionel Mantog a plecat in iunie 2006 din functia de secretar de stat in MEC, in urma unui conflict cu ministrul Codrut Seres, pe care l-a acuzat ca a transformat ministerul intr-o divizie a grupului de firme Grivco, detinut de Voiculescu.

Mantog a fost acuzat de procurorii anticoruptie ca a folosit informatii care nu sint destinate publicitatii in scopul obtinerii atit pentru el, cit si pentru alte persoane a unor sume de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. (D.D.)