Generalul Jaruzelski, ultimul lider comunist polonez, are parte de tratamente diferite, in functie de regimul de la Varsovia.

Presedintele conservator al Poloniei, Lech Kaczyinski, intentioneaza sa-l degradeze pe generalul Wojciech Jaruzelski (foto), cel care a condus Polonia cu ajutorul legii martiale in perioada 1981-1989. Jaruzelski, in virsta de 82 de ani, a fost inculpat in martie 2006 pentru „crime comuniste", fiind pasibil de 8 ani de inchisoare. In 1996, in timpul mandatului presedintelui ex-comunist, Aleksandr Kwasniewski, el a fost achitat de orice responsabilitate constitutionala pentru instaurarea legii martiale, iar in 1999, cu ocazia aderarii Poloniei la NATO, a primit multumirile presedintelui, intr-un gest de reconciliere.

Ultimii prim-secretari

In 1991, Erich Honecker, liderul comunist al RDG, s-a refugiat la ambasada chiliana de la Moscova, pentru a nu fi judecat pentru crimele regimului. Extradat de presedintele Boris Eltin, Honecker a fugit in Chile in 1993, murind in urma unui cancer un an mai tirziu. Primul secretar al Partidului Comunist Cehoslovac, Milos Jasek, a fost acuzat, in 2003, de tradare, pentru a fi incercat infiintarea unui guvern prosovietic in timpul Primaverii de la Praga, insa a fost achitat. Acum traieste ca simplu pensionar la Praga, fiind subiect de bancuri, iar discursurile sale inepte sint remixate pe ritmuri dance. Ultimul lider comunist ungar, Karoly Grosz, a infiintat in 1989 actualul Partid Comunist al Muncitorilor. Fiind considerat un reformator, Grosz s-a bucurat de un respect mai mare decit omologii sai comunisti.