Firma ruseasca a invitat Romgaz la discutii pe tema constituirii societatii mixte care sa administreze un nou depozit de gaze si care sa faca importuri directe.

Romgaz a primit ieri o scrisoare de la Gazprom prin care este invitata la discutii pentru crearea unei societati mixte romano-ruse care sa administreze depozitul de gaze de la Roman-Margineni si prin care sa se faca importurile de gaze, a declarat directorul general al Romgaz, Alexa Iakob. „Astazi am primit o scrisoare de la Gazprom, prin care ne spun ca vor sa ne intilnim sa discutam, sa pornim la drum pentru infiintarea societatii mixte romano-ruse, dar ca vor sa discutam si alte subiecte, pe care nu ni le-au numit", a spus directoul general al Romgaz. In aceasta saptamina, reprezentantii companiei romanesti se vor intilni, la Bucuresti, si cu oficiali ai Ambasadei Federatiei Ruse, pentru a se stabili toate detaliile intilnirii Romgaz-Gazprom.

Contracte pe patru-cinci ani

Iakob spune insa ca principala discutie se va axa pe construirea depozitului, si nu pe tema importurilor de gaze fara intermediari. Despre depozit s-a mai vorbit in ultimii ani, dar volumul de investitii avansat, de 160 de milioane de euro, nu a fost confirmat de Iakob. „Nu vreau sa discut despre valori sau despre capacitati, pentru ca ele vor fi reevaluate, iar preturile nu mai sint comparabile cu ce era atunci. In prima faza vom face un studiu de piata", spune directorul Romgaz. Iakob se arata si mai evaziv in privinta momentului importurilor directe. „Vom discuta si despre importurile de gaze, dar, avind in vedere ca acum sint contracte pe patru-cinci ani pentru gazul de import, nu putem discuta despre alte importuri", spune Iakob. Amintim ca Romania importa mai mult de o treime din necesarul de gaz din Federatia Rusa, dar nu direct de la Gazprom, ci prin intermediari. Cel mai mare astfel de intermediar este firma Conef, care are actionari rusi si face parte din grupul care detine ALRO Slatina.