Profesorii desemnati de Ministerul Educatiei sa intocmeasca subiectele pentru examenele nationale au scos pe piata culegeri cu rezolvarile complete.

In conditiile in care subiectele la bacalaureat si la testele nationale, publicate pe site-ul Ministerului Educatiei, nu sint inca definitive, cartile cu rezolvarile de la limba romana au aparut deja pe piata si se vind cu peste 20 RON. Pe coperta cartilor este specificat ca solutiile sint oferite chiar de autorii subiectelor, adica de un grup de lucru de pe linga Serviciul National de Evaluare si Examinare, din cadrul MEdC.

Conducerea Ministerului Educatiei ii acuza pe autorii de subiecte doar de imoralitate, pentru ca in contractele semnate cu acestia nu se interzice publicarea de culegeri cu rezolvari. „Si ce daca acei autori au publicat o culegere cu variantele de subiecte si cu rezolvarile lor? Pina la urma, editura i-a intrebat daca pot sa editeze o astfel de carte, iar ei au zis da. Singurul lucru pe care ministerul vrea sa-l anunte este ca noi publicam brosurile cu variantele de subiecte pe care le vom distribui gratis in scoli, iar elevii, profesorii si parintii trebuie sa stie ca acestea sint cele oficiale", spune Oana Badea, purtatorul de cuvint al Ministerului Educatiei.

Adrian Costache, coordonatorul culegerii de raspunsuri la testele nationale, este singurul dintre semnatari care nu a contribuit la elaborarea subiectelor. „Unii dintre noi nu am dormit decit doua-trei ore pe noapte numai pentru a termina de rezolvat subiectele. Noi nu sintem ipocriti si, impreuna cu acei autori, am vrut sa oferim solutii de calitate", explica profesorul Costache.