Impozitul platit de beneficiari la contractele de leasing ar putea determina Camera de Comert Imobiliar sa majoreze tarifele pentru societatile de leasing care apeleaza la servicii imobiliare.

Camera de Comert Imobiliar a Romaniei considera ca obligativitatea care revine cumparatorilor de masini in leasing de a achita impozitele aferente acestor contracte in locul societatilor de leasing contravine Constitutiei.

„Din moment ce o larga categorie de intreprinzatori este silita sa suporte obligatiile fiscale in locul altei categorii, respectiv societatile de leasing, in mod evident se produce o grava discriminare unora si se creeaza un privilegiu altora", se arata in comunicatul Consiliului National de Coordonare al Camerei de Comert Imobiliar din Romania.

Potrivit institutiei, punerea in aplicare a noilor prevederi stipulate in Codul fiscal ar putea avea ca efect neachitarea restului de rate catre societatea de leasing.

„Intrucit platitorul de impozit pe un bun mobil este si proprietar al bunului, potrivit Constitutiei, statul roman ar putea sa creeze, prin confuzie, indirect, un drept de proprietate in favoarea utilizatorului, deposedind societatea de leasing de masina", se mai arata in comunicat.

Contramasuri

Potrivit modificarilor aduse de Codul fiscal, care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007, in leasingul financiar, impozitul pe proprietate atit in cazul caselor si al terenurilor, cit si al autoturismelor nu se mai plateste de catre societatea de leasing, ci de catre utilizator.

„Ca urmare a cresterii costurilor temporale si financiare, in mediul de afaceri imobiliar, legate de plata acestui impozit si de rectificare a legislatiei abuzive, vom studia ipoteza de a majora tarifele sau comisioanele pentru toti angajatii si actionarii societatilor de leasing, care au initiat aceasta lege si care apeleaza la servicii imobiliare, in mod corespunzator, respectiv cu circa 50%. In plus, vom analiza si ipoteza de a intrerupe colaborarea ce vizeaza promovarea creditului ipotecar cu bancile actionare la societati de leasing financiar", se mai spune in comunicatul Camerei de Comert Imobiliar din Romania.