Pluteste in aer o schimbare majora in constructia puterii de la Bucuresti. Operatiunea rupturii definitive intre liberali si social-democrati - cei din urma intentionand, in mod vizibil, sa se alieze cu platformistii - conduce inexorabil catre scoate
Pluteste in aer o schimbare majora in constructia puterii de la Bucuresti. Operatiunea rupturii definitive intre liberali si social-democrati - cei din urma intentionand, in mod vizibil, sa se alieze cu platformistii - conduce inexorabil catre scoaterea de la guvernare a partidului prezidential. Iar calea nu poate fi decat o restructurare a Executivului, urmata de un vot de incredere in Parlament. Demisia lui Razvan Ungureanu nu poate decat sa accelereze acest proces. Ca si atacurile dezlantuite ale presedintelui Basescu, al caror registru se plaseaza undeva intre paranoia si panica. La ce ne putem astepta, din aceasta perspectiva, in saptamanile care urmeaza?
Vom avea o saptamana politica de exceptie. Vom asista la o batalie fara precedent in plan politic, care este cu neputinta sa lase indiferenta populatia. Este adevarat ca Traian Basescu, supus unei inevitabile proceduri de suspendare, si-a ostilizat intreg Parlamentul si intreaga clasa politica, cu exceptia PD, dar respectivul clivaj nu se manifesta inca si in raporturile dintre seful statului si populatie. De aceea, chiar daca motivele constitutionale de suspendare sunt intemeiate si numeroase si opozitia este decisa sa execute acest chiuretaj la varf fara nici un fel de ezitari, bizuindu-se si pe sprijinul tacit al liberalilor, nu este deloc exclus ca presiunea in sens contrar, chiar si in aceasta faza preliminara referendumului, sa vina din directia populatiei. Pentru ca nici un politician nu-si poate permite sa ignore sentimentele cetatenilor. Basescu nu are alt discurs la dispozitie decat ideea ca a pornit la lupta dreapta impotriva politicienilor ticalositi din toate partidele, mai putin din PD, si ca acestia, pentru a conserva un sistem care lucreaza impotriva cetateanului, s-au asociat intr-o monstruoasa coalitie pentru a-l debarca. Balaurul contra lui Fat-Frumos. Daca cetatenilor nu li se explica de catre comunicatorii tuturor formatiunilor politice, de catre agentii de influenta ai acestora ca lucrurile nu stau asa, atunci intre clivajul dintre Basescu si politicieni si cel, in curs de formare, intre Basescu si populatie vor fi diferente atat de mari, incat exista pericolul ca procedura de demitere a sefului statului sa fie respinsa de catre populatie. Nu e usor, dupa atat de multa si continua demagogie, sa-l convingi pe cetatean ca asa-zisa ofensiva prezidentiala impotriva coruptiei nu este decat un ordinar joc politicianist, prin care Basescu si acolitii sai nu au urmarit altceva decat sa-si domine si apoi sa-si elimine adversarii politici. Ca, in realitate, tandemul Basescu-Macovei se face vinovat de intreaga brambureala din Justitie, de gravele conflicte alimentate in interiorul acestei importante puteri in stat, care ar trebui sa fie independenta si sa-i poata controla, de pe aceasta pozitie, pe toti politicienii. Inclusiv pe presedinte. Ca tentativele de aservire ale Justitiei sunt un mare pericol pentru siguranta cetateanului. Ca, tocmai din acest motiv, neincrederea in Justitie a crescut. Ca nu exista nimic mai grav pentru romani decat restaurarea, sub orice forma, a statului politienesc. Si ca interventia brutala si partizana a tandemului Basescu-Stolojan in afaceri economice ii costa pe cetateni. De exemplu, numai factura energetica, prin favorizarea ALRO, a crescut cu cateva procente bune, pe care fiecare roman le plateste.
De aceea, procedura de suspendare a presedintelui va fi probabil insotita de o severa restructurare a Guvernului. Va rezulta un Executiv ultra-minoritar, care va primi sau nu acordul parlamentarilor pentru a supravietui. Tariceanu isi da astfel examenul final, fara a fi sigur ca-l va promova. In timp ce Basescu merge spre corijenta si, poate, spre repetentie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.