Trei membri ai unei retele specializate in furtul obiectelor de patrimoniu, in special tablouri, au fost retinuti de politisti, victimele fiind persoane in varsta. Anchetatorii au stabilit ca hotii au furat 14 tablouri, unele dintre ele facand parte
Trei membri ai unei retele specializate in furtul obiectelor de patrimoniu, in special tablouri, au fost retinuti de politisti, victimele fiind persoane in varsta. Anchetatorii au stabilit ca hotii au furat 14 tablouri, unele dintre ele facand parte din patrimoniul national, in timp ce in cazul altora se fac inca expertize.
Pana in prezent au fost recuperate cinci lucrari,
toate semnate de Gheorghe Petrascu. Celelalte tablouri furate, pe care anchetatorii incearca sa le recupereze, apartin lui Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Aman si Ipolit Stimbu.
Membrii retelei se prezentau ca fiind lucratori ai RomTelecom si, sub pretextul ca vor sa verifice telefonul, intrau in casele victimelor si identificau obiectele de arta. Daca puteau, ei furau unele obiecte pe loc. Daca nu reuseau, reveneau si intrau in locuinte fortand usile sau ferestrele.
Astfel, la sfarsitul anului trecut, doi dintre ei s-au dus la locuinta unui batran in varsta de 86 de ani si i-au spus ca vor sa faca o verificare de rutina la telefon. I-au cerut barbatului o cafea, iar cand acesta s-a dus la bucatarie, au furat doua tablouri si au fugit. Dupa zece zile, hotii au revenit in timpul noptii. Au intrat in locuinta batranului pe geamul de la baie si au mai furat cinci tablouri semnate Gheorghe Petrascu.
Retele specializate
Retelele specializate in furtul obiectelor de patrimoniu dau mari batai de cap autoritatilor. Exista sute de cazuri in care hotii nu au fost prinsi. Peisajul infractional autohton s-a imbogatit in ultimul timp cu personaje noi, cetateni straini, care isi mascheaza intentiile reale prin activitati comerciale oneste care nu atrag atentia asupra lor. In spatele afacerilor, ei organizeaza ample retele de identificare a locurilor in care sunt tinute obiecte vechi, cu semnificatie si valoare istorica importanta. Totodata, "amatorii de obiecte de patrimoniu" comanda furtul acestora si asigura scoaterea lor din tara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.