Ce face zi de zi Leonard Orban la Bruxelles? Sedinta cu comisarii, in fiecare miercuri, lectii de franceza, sefia a 23 de limbi europene si cumparaturi cu sotia - aflam insotindu-l pas cu pas.

Comisia Europeana. O imensa cladire in forma de X la Piata Schumann, in centrul Bruxelles-ului. „Creierul" decizional al acestei masinarii complicate se afla la inaltime, la propriu: Colegiul comisarilor (echivalentul Guvernului de la noi - n.r.) este la etajul al XIII-lea al cladirii. Un loc mai putin accesibil, chiar si pentru multi dintre functionarii Comisiei. O frumoasa panorama a Bruxelles-ului se deschide, de o parte si de alta a salii de reuniune, construita ca sala de comanda de la prova unui vapor.

Se verifica microfoanele si castile prin care se face traducerea discutiilor, care, potrivit regulamentului Comisiei, au loc in cele trei limbi de lucru: franceza, engleza si germana. Sefii de cabinet ai comisarilor sosesc, rind pe rind, cu mape albastre decorate cu stelute galbene, pe care este scris numele fiecaruia. Pe mese se afla si cite un exemplar din Tratatul de la Nisa. In fata scaunului presedintelui Barroso, un clopotel asteapta cuminte sa anunte inceperea sedintei.

Barroso i-a „cedat" scaunul sau lui Orban

Intrarea Romaniei si Bulgariei in UE a determinat si mici modificari in aranjamentul salii de reuniune. Presedintele Comisiei, portughezul José Manuel Barroso, a decis sa „cedeze" scaunul sau lui Leonard Orban, inversind ordinea asezarii la masa de sedinta. Acest lucru face ca acum, la intrarea in sala, presedintele Comisiei sa se afle in dreapta intrarii, putin ascuns privirilor vizitatorului, in timp ce noii comisari, Orban si Kuneva, stau in centru, la capatul opus al mesei.

Conform programului, comisarii se reunesc in fiecare zi de miercuri la sedinta, in prealabil participind la un mic-dejun de lucru, tot la etajul XIII. Miercurea aceasta, tema discutiilor a fost Declaratia de la Berlin, care urmeaza sa fie adoptata si facuta publica in 25 martie, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, cel care a pus bazele Uniunii Europene de azi.

Presedinte fara „fite"

Un functionar ne spune ca, spre deosebire de predecesorul sau, Romano Prodi, sub conducerea lui Barroso sint foarte putine sedintele la care nu se indeplineste majoritatea necesara adoptarii deciziilor, din motive de delegatie in strainatate sau de participare a comisarilor la alte reuniuni in afara orasului. In astfel de situatii, comisarul este reprezentat de seful de cabinet, care insa nu are drept de vot.

De la Bazil, un italian, veteran al institutiei, care semneaza condica de prezenta de 30 de ani, aflam ca Barroso este un bun organizator si conducator, ca se poarta normal si fara „fite". Ulterior, Leonard Orban ne confirma acest lucru si ne spune ca, in majoritatea cazurilor, deciziile in sedinte se iau prin consens, si nu prin vot, gratie diplomatiei lui Barroso, care stie sa aduca, de fiecare data, argumentele adecvate.

„Este o dovada clara ca se poate gestiona bine chiar si o comisie cu atit de multi membri", considera comisarul roman, care asteapta finalul sedintei, pentru a fugi la Parlament, unde presedintele Basescu urmeaza sa sustina un discurs.

In timp ce Orban se afla in intrunire, purtatorul sau de cuvint, italianul Pietro Petrucci, participa la un briefing de presa, unde asculta la casca prezentarea in limba romana – este „lectia" sa de romana din fiecare miercuri.

Dineuri oficiale si contacte personale

Ne reintilnim cu comisarul Orban spre seara. Il intrebam ce l-a impresionat cel mai mult la prima sa sedinta in Comisie. Raspunsul este colegialitatea. „Este un principiu care functioneaza foarte bine. El permite fiecarui comisar sa intervina pe orice subiect, in mod egal, indiferent de tema", spune Orban. „Nu poti fi un comisar «linistit» si sa stai fara sa iti dai cu parerea despre dosarele care se discuta", este de parere Orban, adaugind ca pentru asta trebuie sa te informezi tot timpul.

Discutia se intrerupe pentru ca Orban pleaca la dineul de Anul Nou al Comisiei Europene, la care participa tot corpul diplomatic din Bruxelles, reprezentantii institutiilor internationale, directorii generali din Comisie. Este o buna ocazie pentru comisar sa cunoasca lumea si pe multi dintre colaboratorii sai. „Sint contacte foarte importante intr-o asemenea munca si pozitie", aflam cind ne reintilnim, a doua zi.

„Stampila Orban" pe limbile UE

Agenda zilei e plina de reuniuni: o intilnire cu membrii echipei - tema fiind sedinta Comisiei si deciziile luate, dar si programul pe urmatoarele zile; o intilnire cu directorii generali din subordinea sa - tema: interpretarea si traducerea documentelor oficiale ale Comisiei. Exista destule probleme in cele doua domenii: criza de interpreti specializati, in special in domeniul privat, mai ales pentru limbile asiatice si rusa.

Orban spune ca analizeaza proiectele deja demarate, dar vrea sa aduca si „elemente noi, pe care sa le defineasca si sa primeasca astfel «stampila Orban»". Un obiectiv al sau este asezarea celor 23 de limbi oficiale pe „picior de egalitate" in diferitele institutii europene. La reuniuni se vorbesc doar cele trei limbi de lucru, site-ul UE este in toate cele 23 de limbi, in timp ce site-urile directiilor generale sint tot in cele trei limbi. Dincolo de asta insa, comisarul Orban a avut discutii si despre modul in care programele privind limbajul semnelor pot ajuta persoanele cu deficiente de auz.

Elevul Leonard

Inainte de a ne desparti de comisarul Romaniei, aflam ca la usa asteapta profesoara de franceza. „Imi este necesar un curs de perfectionare", spune Orban, avind in vedere diversitatea dosarelor care se discuta, uneori cu termeni specifici. Fiecare dintre colaboratorii sai invata inca o limba, printre care si romana, chiar daca fiecare vorbeste deja trei, patru sau chiar cinci limbi straine. (Cornelia Gereanu, Bruxelles)

Cu metroul la cumparaturi La etajul VIII, unde se afla biroul lui Leonard Orban, sefa de cabinet a comisarului, Patricia Bugnot (Franta), este omul de baza si persoana principala care face agenda acestuia. Selectia reuniunilor se face pe „trei criterii: utilitate, oportunitate, necesitate si daca este importanta exprimarea opiniei comisarului sau a directiilor sale". Impreuna cu echipa este stabilit si calendarul pe sase luni: cel putin o vizita pe luna in una dintre tarile UE, dar si in tara de origine, (pentru moment lista cuprinde Bulgaria, Irlanda, Italia, Germania, Spania si Cehia), apoi lunar exista „saptamina de Strasbourg", cu plenul parlamentului, reuniunea comisarilor, dar si intilnirile cu liderii gruparilor politice europene. Intre atitea reuniuni si evenimente e loc si de putin timp liber. „Atunci merg cu sotia la cumparaturi, cu metroul sau cu autobuzul, ori fac pe ghidul in Bruxelles si imprejurimi pentru sotia mea", spune Orban.